APIA a început să facă plăţile pentru ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele judeţene, a anunţat vineri că a început să efectueze plăţile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, iar suma totală care urmează a fi plătită pentru trimestrul IV este de 117,3 milioane lei, pentru un număr de 13.050 beneficiari şi o cantitate de motorină totală determinată de 61,87 milioane litri.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Judeţene, aduce la cunoştinţa opiniei publice că a început să efectueze plăţile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantităţile de motorină utilizate în perioadele 1 octombrie – 31 decembrie 2019 (trimestrul IV/2019), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 şi OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Suma totală care urmează a fi plătită pentru trimestrul IV este de 117.306.130 lei, pentru un număr de 13.050 beneficiari şi o cantitate de motorină totală determinată de 61.873.579 litri”, a informat APIA.

Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2019 este de 1,8959 lei/litru.

De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a mai informat că, în data de 4 mai au fost publicate, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L140, o serie de acte normative adoptate de către Comisia Europeană în vederea optimizării gestionarii anumitor activităţi agricole specifice pe perioada în care pandemia de COVID-19 afectează statele membre UE.

Printre aceste reglementări se numără şi cele cu rol în intervenţia pe piaţă prin acordarea unui ajutor pentru depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare, astfel: Depozitare privată carne de bovină; Depozitare privată carne de capră şi de oaie; Depozitare privată a untului; Depozitare privata lapte praf degresat; Depozitarea privată a brânzeturilor.

Regulamentele specifice stabilesc tipurile de produse eligibile, perioadele de depozitare, garanţiile aferente cererilor de ajutor (unde este cazul), cuantumul ajutorului pentru fiecare categorie de produs.

Perioada de depunere a cererilor este deschisă începând cu data de 7 mai.

Pentru produsele carne de bovină, respectiv carne de oaie şi capră s-a stabilit ca termen limită de depunere a cererilor, data de 30 iunie 2020.

Formularul cererii de ajutor este disponibil  pe site-ul APIA sau va fi pus la dispoziţia solicitanţilor de către funcţionarii APIA prin mijloace electronice.

Procedura de depozitare privată a produselor agroalimentare se derulează în baza regulamentelor specifice menţionate. În cazul produselor a căror depozitare se efectuează după aprobarea cererii de ajutor şi care au o garanţie constituită aferentă cererii, perioada maximă pentru constatarea conformităţii produselor şi intrarea în depozit la locul de congelare a cantităţilor din cerere este de maximum 28 zile de la notificarea privind aprobarea.

Dacă în cele 28 de zile a intrat în depozit sub 95% din cantitatea solicitată în cererea de ajutor, garanţia aferentă se reţine în totalitate, iar ajutorul nu se mai acordă, precizează APIA.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *