Ancheta RISE Project. Cât de ușor era să fii hoț în România

Fără doar și poate hoția de înaltă performanță nu e o treabă pentru proști. Ca în orice breaslă, e nevoie de cunoștințe solide de legislație, organizare exemplară și tactici ingenioase de învăluire care să ascundă de Gardă lucrarea. Numai cei mai inventivi și inteligenți hoți reușesc să înșele anchetatorii și să-și valorifice prada. Desigur, vorbim de palmări de ordinul milioanelor de euro.

Ei bine, poate vă surprinde, dar nici măcar în hoție nu suntem cine știe ce experți.

E una din concluziile care se deduc din ancheta RISE Project în cazul baronului de Teleorman, Liviu Dragnea. Nu era nevoie de mare pricepere la ciordeală ca să nu fii deranjat de procurori în România de dinaintea șefiei Codruței Kovesi la DNA.  Îți trebuia doar tupeu și funcție ca să poți fura până vomitai la supraplin. Raportul atribuit Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), aka ”Doi și-un sfert”, prezintă, în detaliu,  rutina profesională a unui baron local de Teleorman, pe numele lui Liviu Dragnea: un grup infracțional de cumnați și colegi de școală,  afaceri cu bani publici, zeci de licitații cu dedicație, Tel Drum – o firmă vehicul al folosului necuvenit spre buzunarul baronului,  lucrări fictive, donații suspecte la partid, cercuri relaționale și de influență. Detaliile spolierii bugetului țării de către clanul Dragnea sunt barbare prin amploare și rudimentare prin stil.

Pe lângă asta, însă, soarta raportului DGPI care demasca corupția endemică din Teleormanul lui Dragnea merită toată atenția. Documentul a fost înregistrat în sistem și și-a urmat calea ierarhică conform procedurilor. Ancheta RISE Project demonstrează că au știut ce se întâmplă în Teleorman șefii DGPI de la București, Poliția Română, SRI, Prefectura Teleorman, însuși ministrul de Interne de atunci, Traian Igaș. Și!? Nimic! Raportul a fost îngropat instituțional, fără nici o urmare juridică. Deși aveau dovada că la Teleorman se fură ca-n codru, niciun procuror sau polițist nu a stingherit nici măcar cu o întrebare clanul Dragnea.

Asta mi se pare cea mai teribilă realitate care reiese din ancheta prezentată de RISE Project.  Jurnaliștii prezintă cu dovezi că organele de anchetă cunoșteau totul despre furturi, despre îmbogățirile sălbatice și nu au făcut altceva decât să închidă ochii și, câteodată, să joace tenis cu pușcăriabilii. Pretext optim de a negocia față-n față prețul tăcerii.  Din aceste atingeri necuviincioase între politică, organe de anchetă, servicii secrete și hoții s-a format labirintul de forme instituționale alunecoase în care astăzi nimeni și nimic nu e 100 la sută curat. Ăsta a fost obiceiul locului timp de mai mult de 20 de ani. Asta a umflat puterea și resursele corupților care astăzi încearcă să recâștige dreptul la furt. Din acele timpuri vin poveștile care astăzi sunt folosite de demnitarii hoți ca să știrbească credibilitatea magistraților onești care îi anchetează. Fapt fără precedent, ancheta RISE Project îi prezintă cu nume și prenume pe cei care prin natura serviciului lor au luat cunoștință de activitatea interlopă a clanului Dragnea:  comisarul Liviu Alexandru Croitorescu,  comandant adjunct la DGPI în 2011,  chestorul Liviu Popa, șeful Poliției Române în perioada 2010 – 2012, comisarul Iulian Ciorobescu, comandantul de atunci al Poliției din Teleorman, lt. col. Nicu Paraschiv, șeful SRI Teleorman, Traian Igaș, ministru de Interne la acea data. O parte din ei sunt azi cercetați penal pentru fapte de corupție, alții își ronțăie fără remușcări pensiile imense.

Apucăturile dubioase ale unor procurori și polițiști ca ei, obișnuiți să prospere sub călcâiul puterii politice,  sunt folosite azi ca muniție pentru discreditarea unor magistrați care au avut curajul și forța să se remarce între confrați prin determinarea de a-și face treaba pentru care sunt plătiți.  Dacă românii iubesc democrația trebuie să înțeleagă că DNA-ul condus de Codruța Kovesi este, instituțional, poate singurul antidot la o Putere condusă de un condamnat, un cercetat penal și un parlament de penali. Îmi confirmă asta în fiecare zi disperarea cu care lovesc în șefa DNA toți corupții neamului. Face Kovesi ”poliție politică”? Aș fi convins de asta dacă niște dizidenți ca Pleșu,  Dinescu, sau Dorin Tudoran, oameni care au simțit pe pielea lor ce înseamnă cu adevărat poliție politică,  ar protesta față de practicile DNA. Dacă nu s-au temut de Ceaușescu, doar n-o să se teamă de Kovesi!  Însă învinuirile de poliție politică care i se aduc lui Kovesi sunt ridicole și total necredibile în gura unor domni cu palmares penal cum sunt  Dragnea, Tăriceanu, Năstase, Voiculescu, Vosganian, Ponta,  și al vuvuzelelor domniilor lor.  Nu e prea multă Justiție în România de azi, ci încă prea puțină. Pentru că, încă nu e sigur că statul mafiot a pierdut războiul. Din contră!

Doamna Kovesi  are prin urmare toată îndreptățirea să aplice tehnica ”șurubului înțepenit”. Nu o știți? E atunci când bați cu ciocanul în cheia de roți ca să rezolvi pana! Procurorii  Țulus și Iorga înțeleg sigur ce vreau să zic!

 

Adrian SĂLĂGEAN

 

 

sursa foto: globalresearch.ca

 

Un comentariu la „Ancheta RISE Project. Cât de ușor era să fii hoț în România

  • 16 iulie 2017 la 15:41
    Permalink

    Discupând dna-ul și pe kovesi et gașca nu faceți decât să dovediți ticăloșie asumată!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *