Amintiri, emoții și sunetul clopoțelului pentru absolvenții Colegiului Național Decebal

Clopoțelul a sunat, din nou, pentru 26 de absolvenți ai Colegiului Național Decebal. 61 de ani au trecut de la momentul absolvirii. Promoția 1957 a răspuns prezent, la sfârșitul acestei săptămâni, când a fost strigat catalogul. 61 de ani s-au scurs de la absolvire, iar emoția revederii și rememorării amintirilor a fost la cote maxime. Așezați în bănci, absolvenții au depănat amintirile acelor timpuri. Atunci, liceenii terminau cursurile la 16 ani.

Politică și amintiri

Despre politică și amintiri a vorbit unul dintre absolvenți. Puritatea adolescenței de atunci și înțelepciunea de acum au fost comparate, cu zâmbetul pe buze și cu simțul umorului. Toate, s-au amestecat și cu puțină politică, așa cum e firesc la vârsta absolvenților, cei care sunt observatori atenți ai scenei politice.

“Puritatea este la rang de premier și minciuna la rang de președinte al Camerei Deputaților. N-avem cu cine să ne mai comparăm. Puritatea adolescenței noastre de altădată, măsura și înțelepciunea vârstei care devine tot mai venerabilă. Încet, încet devenim atât de venerabili încât nu ne recunoaștem”, a spus unul dintre absolvenți.

Liceenii de atunci au în memorie și năzbâtiile. Pentru a nu primi notă mică au fugit de la cursuri. Numai că pe acele vremuri s-a lăsat cu anchete și sancțiuni.

“În a doua zi de Paști, am fost ascultate colegele din clasa A și s-au dat niște note de 4. Noi din B (clasa-n.r.) ne-am gândit să o ștergem și ne-am dus pe cetete. S-a făcut o anchetă, cine ne-a instigat, s-a dat o tentă de politică și până la sfârșit au conchis că ne-au scăzut nota la purtare în primul trimestru”, au rememorat trei doamne.

Absolvenții au amintiri tipărite în memorie. Prea puține fotografii mai există de pe vremea aceea, iar unul dintre absolvenține explică de ce.

“Acel fotograf Mârza a fost o fire năzdrăvană pentru că a făcut o școală profesională la Sibiu. Era ceva senzațional. A fotografiat exteriorul, că nu avea autorizație. Toate pozele care stau în arhivele naționale și documentele fotografice care sunt, sunt de la acel Mârza care a fost năpăstuit de perioada ’48-’60”, și-a adus aminte un alt absolvent.

Mesaj în anul Centenarului

“Am venit să aduc un mesaj pentru colegii mei de la Alba-Iulia. Am trăit acolo 50 de ani, în umbra sălii Unirii și acea umbră de acolo am adus-o aici”, a spus unul dintre absolvenții care și-a petrecut jumătate de veac în Alba Iulia, orașul unirii.

Absolvenții promoției 1957 au ținut și un moment de reculegere pentru profesorii și colegii care au trecut în lumea celor drepți. Absolvenții promoției 1957 sunt: Paula Işan (Crişan), Angela Scheau (Dădârlat), Ileana Stezar (Dobrescu), Carmen Stoicescu (Furdui), Doina Gabor (Igna), Cornelia Vasile (Iancu), Adriana Blendea (Litvinenco), Maria Geală (Ormindeanu), Maria Albu (Raulea), Margareta Stan (Valea), Corina Picu (Câmpeanu); de la clasele de băieţi: Traian Avram, Gheorghe Barbu, Horia Borza, Ioan Bota, Vasile Cibi, Mircea Cristian, Osvald Helberg, Eugen Meteşan, Remus Murari, Ioan Pârvu, Aurel Radu, Mihai Raicu, Liviu Roman, Iosif Tămaş, Boris Ududovici şi Florin Crişan.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *