Am putea scăpa de viza pentru călătorii în SUA: ne trebuie doar o doză mai mare de responsabilitate

Pentru a scăpa de viza necesară pentru a călători în Statele Unite ale Americii (SUA), românii ar trebui să ajute autoritățile fiind mai responsabili. Cam aici ar fi ultimul obstacol în fața acestei deschideri către spațiul american, după cum afirmă ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

 

În fapt, ar fi nevoie ca românii care acum intenționează să călătorească în SUA să depună cerere de viză doar după o evaluare serioasă care să le dea garanția că au șanse mari de a obține acea viză. Respectiv, este vorba de micșorarea ratei de refuz la cererile românești de viză.

Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că Ministerul Afacerilor Externe are în vedere declanşarea unei campanii de comunicare publică, în contextul eforturilor de includere a României în programul Visa Waiver, dar şi iniţiative în Congresul american, astfel încât cetăţenii români să nu aibă nevoie de viză pentru a călători în SUA, pe termen scurt.

„Avem în vedere, în perioada următoare, şi declanşarea unei noi campanii de comunicare publică cu privire la acest program Visa Waiver, pentru că ultimul criteriu pe care îl mai avem de îndeplinit este acela al ratei de refuz. Rata de refuz este prevăzută în legislaţia americană la nivelul unui plafon de 3% din numărul de cereri care se fac pentru acordarea de viză de scurtă şedere în Statele Unite. Este important să folosim toate pârghiile, inclusiv acelea de conştientizare publică, cu privire la şansele unui cetăţean român de a obţine viză, în aşa fel încât acest nivel să scadă până la 3 %”, explică Bogdan Aurescu.
În plus, este avută în vedere şi „o serie de iniţiative la nivelul Congresului Statelor Unite, pentru a vedea în ce măsură este posibilă modificarea legislaţiei sau flexibilizarea legislaţiei americane, care prevede acest plafon de 3%, în aşa fel încât, pentru aliaţi puternici, parteneri strategici, dedicaţi, cum este România, să poată fi, eventual, identificate o serie de excepţii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *