Am anticipat: Ilie Toma, omul de Casă (la Pensii) al PSD, „cu mâna în buzunarul pensionarilor”
Articol din arhiva publicației REPLICA, 7 decembrie 2016
Peste 7.000 de pensionari din judeţul Hunedoara primesc pensie mai mică decât li se cuvine pentru că Ilie Toma, fostul şef al Casei Judeţene de Pensii, nu şi-a făcut treaba pentru care a încasat salariu de aproape 50 de milioane de lei vechi pe lună. Omul de Casă al PSD este acuzat că nu s-a învrednicit să dispună recalcularea pensiilor pentru grupele I şi II, deşi legea îl obliga să facă acest lucru încă din ianuarie 2016. Toma a aruncat vina pe sistemul informatic: n-a mers softul. În schimb, când a fost vorba de fraudarea sistemului, softul a mers ca uns. Surse extrajudiciare spun că la Casa Judeţeană de Pensii condusă de PSD-istul Ilie Toma s-au făcut pensionări anticipate în fals, iar procurorii sunt acum pe urmele şpăgilor.
Scandalul a început în urmă cu mai bine de două luni şi nu este soluţionat nici acum.
Liberalii hunedoreni l-au acuzat pe fostul şef al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara că şi-a bagăt mâna în buzunarul pensionarilor hunedoreni.
Pensii vămuite din soft
Ilie Toma, candidatul PSD la Parlamentul României şi fost director al Casei de Pensii Hunedoara, este acuzat că a tergiversat punerea în aplicare a legii. „Cererile sunt depuse şi trebuiau să intre în plată în luna septembrie a acestui an. Mult mai grav este că domnul Ilie Toma nu a dispus nici recalcularea pensiilor pentru grupele I şi II, deşi Legea nr. 192/2015 a intrat în vigoare la data de 01 ianuarie 2016. Practic, domnul Toma şi-a băgat mâna în buzunarul miilor de pensionari din Valea Jiului”, a declarat Florin Roman, preşedintele interimar al PNL Hunedoara, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele interimar al PNL Hunedoara a mai arătat că salariaţii care au ieşit la pensie înainte de 31.12.2010 primesc cu 1.000 lei mai puţin decât cei care s-au pensionat după 01.01.2011 (beneficiari ai Legii 155/2016, de modificare şi completare a Legii nr. 236/2010), iar de această inechitate sunt afectaţi peste 7.000 de oameni.
Şi preşedintele PNL Alina Gorghiu a sesizat Ministerul Muncii că fostul şef al Casei de Pensii Hunedoara s-a ocupat mai mult de campania sa electorală decât de treburile Casei. Corpul de control al ministrului Muncii a verificat informaţiile, însă rezultatele controlului nu au fost făcute încă publice.
Pensii date pe şpagă
Surse extrajudiciare vorbesc, însă, despre scheleţii pe care omul de Casă al PSD îi lasă în fişetele insituţiei judeţene. Potrivit informaţiilor noastre, procurorii au în lucru fapte de corupţie privind întocmirea dosarelor de pensionare anticipată la Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara. Este vorba despre acte contrafăcute cu bolnavi închipuiţi care primesc necuvenit pensie de stat. Principalii suspecţi sunt din municipiul Hunedoara. Spre deosebire de alte dosare care s-au lăsat cu descinderea mascaţilor în prag de alegeri, cazul de corupţie de la Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara este tratat cu maximă discreţie.