Alternative de vacanţă:  „Şcoală de vară” la Castelul Corvinilor

Taberele tematice de vară prind tot mai mult teren în faţa taberelor „clasice”. Mulţi părinţi sunt dispuşi să plătească sume consistente, ca să îşi trimită copiii în vacanţe organizate în regim privat. Astfel, copiii au ocazia de a fi implicaţi în zeci de activităţi: multe dintre ele, şcoală pentru viaţă. Atunci când ONG-urile şi autorităţile intră în parteneriat, astfel de tabere devin accesibile şi pentru copiii cărora părinţii nu şi-ar permite să le plătească din buzunar.

„- Hai, Niţule! Fă-ne elicopterul!” Niţu e un băiat înalt şi blonduţ, care tocmai a trecut pe clasa a unsprezecea. Un copil i se prinde de gât în faţă, altul se face ghem în spatele lui, pentru ca al treilea să i se agaţe în spate. Apoi Niţu se învârte până ameţesc cu toţii şi abia se mai ţin pe picioare. La câţiva metri de ei, zece copii sar şi râd, când câinele pensiunii unde sunt oaspeţi le ia mingea, înciudat că nimeni nu-l bagă în seamă. N-ai să vezi unul cu telefoane, „lipit” de Facebook! Geami, un joc nou pe care l-au învăţat în Ardeal, raţele şi vânătorii, ochi de şoim, un concurs de „pescuit” piersici sau ascunsa până în miez de noapte! Dacă n-ai şti că suntem, de fapt, în 2017, te-ai gândi că retrăieşti vremurile bune ale copilăriei anilor ’80. Copiii sunt din trei sate giurgiuvene: Valea Bujorului, Chiriacu şi Izvoarele. Toată ziua au avut activităţi la Castelul Corvinilor, în cadrul proiectului „Şcoala de vară – Istoria la castel”, iar acum se bucură de vacanţă, împreună.

Castelul Corvinilor şi dinozaurii pitici

Aproape 20 de copii giurgiuveni, toţi uniţi de un ceva numai al lor, de parc-ar fi degetele aceluiaşi trup. Tabăra, intitulată „Şcoala de vară”, e organizată de doi dascăli inimoşi, care nu s-au mulţumit să-şi ţină lecţia de la catedră şi să plece acasă: Ana Avramescu şi Viorel Guţu.

„Încă de la prima ediție am considerat că trebuie să facem activități educaționale legate de Castelul Corvinilor. Pentru că acest minunat obiectiv istoric trebuie privit nu doar din prisma unui turist care vizitează castelul, ci din perspectivă istorică, cu implicarea copiilor și adolescenților în activități practice, care să-i facă să înțeleagă istoria «la ea acasă»”, spune profesoara Ana Avramescu.

„A cincea ediţie a taberei, organizată de Asociaţia Pro Educaţie, Istorie şi Cultură «Corvinias» şi Primăria Hunedoara a început cu multe surprize, care ne-au încântat pe toţi, din prima clipă! Am făcut un tur al Castelului Corvinilor,  timp în care am descoperit o mulţime de lucruri despre locul acesta minunat! Momentul care ne-a impresionat cel mai mult a fost acela în care am scultat o melodie interpretată la vibrafon. A urmat atelierul «Cele mai frumoase 30 de poveşti ale Hunedoarei». Cele mai palpitante momente au fost cele în care se vorbea despre dinozaurii pitici din zona care acum este numită Ţara Haţegului, dar am avut şi un atelier de pictat linguri de lemn”, spune Alisia, una dintre hunedorencele care au participat la şcoala de vară.

„Ce poate fi mai frumos decât să înveţi istoria Hunedoarei în inima ei?! Pentru mine, dintotdeauna Hunedoara a însemnat Castelul Corvinilor, o construcţie impresionantă, încărcată de legende. Copiii veniţi de la celălalt capăt al ţării au avut ocazia de a se bucura de o experienţă unică. A cunoaşte istoria ta, ca popor, este esenţial pentru a înţelege de ce lucrurile sunt într-un fel sau în altul! Copiii au fost fascinaţi, încă din prima secundă, de castel! Am fost impresionată de atenţia şi încântarea cu care cei mici ascultau crâmpeiele de istorie relatate de ghidul care ne-a însoţit”, spune Mădălina Georgiu, voluntar în proiect.

Atelier de istorie şi jurnalism

Vreme de câteva luni bune au alergat ca să pună la punct, în cel mai mic detaliu, proiectul acesta de anvergură. Dacă-i întrebi pe reprezentanţii Asociaţiei Pro Educaţie, Istorie şi Cultură „Corvinias” de ce au dorit să organizeze o asemenea tabără, îţi vor spune că managerul de proiect, profesorul de istorie Viorel Guțu, nu a uitat de locurile natale. Girgiuvenii au răspuns fără echivoc invitației de a participa la proiect, încă de la ediția a doua. Cei doi organizatori umblă după ei cu o mulţime de foi, tabele şi tabelaşe, astfel încât nicio activitate să nu treacă nemenţionată.

Un tur al castelului, audiţie muzicală,  ateliere practice, realizare de afişe, pliante, dar şi jocuri puzzle cu Castelul Corvinilor: „Echipa din care am făcut eu parte a avut de realizat un afiş pentru evenimentul la care noi luăm parte în aceste zile. A fost o provocare pentru noi să desenăm castelul, dar am dus-o la bun sfârşit cu succes”, mărturiseşte Alisia.

„Am avut ocazia de a face un tur al castelului cu domnul Şerban, cel mai bun ghid şi conducătorul Cavalerilor de Hunedoara, care ne-a istorisit întreaga poveste a Castelului Corvinilor. Apoi am participat la un atelier de istorie a judeţului Hunedara, urmat de un concurs de cultură generală, care a testat noile informaţii. Am avut şi un atelier de jurnalism, iar fiecare dintre noi a scris, în cele din urmă, un reportaj”, spune Harald Susanyi.

 O tabără tematică cere șase luni de pregătire!

„Pentru fiecare dintre noi luna martie are semnificaţii diverse. Pentru mine înseamnă sosirea primăverii, mărţişorul, dar şi ziua în care doamna învăţătoare ne-a anunţat că suntem invitaţi să participăm la Tabăra de vară „Istoria la castel”. În 26 iulie, entuziasmaţi de ceea ce urma să se întâmple, am plecat la drum. Ştiam că va fi lung şi obositor, dar, tot aşa de bine, ştiam că la capătul lui ne aşteaptă oameni minunaţi. Ne despărţim cu părere de rău de gazdele noastre şi sperăm să le revedem şi în alte proiecte, vara viitoare”, spune Liliana Agiu, una dintre fetele care au bătut sute de kilometri, pentru a-şi petrece câteva zile din vacanţă în tabăra de la Hunedoara.

„Activitățile de pregătire a proiectului demarează încă din luna februarie, când sunt trimise invitații la partenerii din țară ai asociației organizatoare a proiectului. La primul apel, majoritatea răspund invitației și vorbim de participanți care provin din județele Giurgiu, Buzău, Neamț, Caraș-Severin, Timiș, Arad. Mai apoi, când se apropie momentul de începere a proiectului, unii renunță din diferite motive (vacanța elevilor, distanța mare de deplasare la Hunedoara, motive financiare…).

Cei de la Giurgiu nu au refuzat să vină niciodată, ceea ce ne-a bucurat și ne bucură de fiecare dată. Dorim să avem participanți din țară, pentru a crește popularitatea castelului, care poate fi privit și altfel, dar și pentru a-i aduce în minunatele locuri hunedorene, pe care de fiecare dată cei veniți aici, le-au admirat cu mare plăcere. Mai mult, de la fiecare este ceva de învățat. Au învățat unii de la alții despre obiceiuri, despre modul de viață, despre mâncarea specifică din zona de proveniență, despre cum este la școală… Poveștile participanților, spuse pe îndelete până târziu în noapte, rămân ca amintiri dragi în mintea tuturor celor care pentru câteva zile trăiesc o frumoasă poveste care este «Școala de vară – Istoria la castel».”

Ada BERARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *