Alte 4 contracte cu finanțare europeană semnate pentru municipiul Deva

Vești bune pentru locatarii a aproape 250 de locuințe din Deva

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, au semnat astăzi, 6 martie, patru noi contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Aceste proiecte se referă la reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din municipiu:
– Blocul P3, de pe Aleea Moților;
– Blocul nr. 8, de pe Bulevardul Decebal;
– Blocul nr. 7, de pe Aleea Plopilor;
– Blocul M1, de pe Aleea Crizantemelor.

„Avem deja 14 contracte semnate, suma depășește 11,5 milioane de euro din totalul de 70,5 milioane de euro, adică 31 de proiecte depuse. Următoarele 17 proiecte le vom semna, sperăm până în vara acestui an. Pentru mine este o mare bucurie. Vă spun că, pentru prima oară în istoria Devei, avem depuse atât de multe proiecte pe fonduri europene. Sunt finanțabile, sunt eligibile și este o sumă considerabilă. 70,5 milioane de euro nu este o sumă de neglijat. Astăzi, am semnat alte patru proiecte pentru anvelopări de blocuri. Mai avem încă 11 dosare depuse și sunt convins că începând din primăvara acestui an, vom demara procedurile de proiectare și execuție. Deci în vara acestui an, vom începe și lucrările”, a declarat Primarul municipiului Deva, Florin Oancea

Conform reprezentanților de la ADR Vest, lucrările de reabilitare termică sunt mult mai complexe acum față de programul trecut. În zona rezidențială, sunt prevăzute diferite tipuri de lucrări, în funcție de necesități: izolare termică a fațadelor și planșeelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare și/sau închiderea balcoanelor/logiilor cu tâmplărie termoizolantă, reparații la acoperiș și sistemul de colactare a apelor meteorice, înlocuirea instalațiilor de distribuție a apei și/sau a colectoarelor de canalizare, înlocuirea unor lifturi și a corpurilor de iluminat, montarea de panouri fotovoltaice, instalarea de rampe/evalatoare pentru persoanele cu dizabilități etc.

„Impactul pe care aceste investiții îl au în comunitate este foarte mare pentru că, în primul rând, reduc costurile celor care aplică pentru aceste finanțări. Bineînțeles, crește confortul termic în aceste locuințe pentru că nu mai este nevoie de atât agent termic pentru a fi încălzite. Lucrările sunt de o mai mare anvergură față de fostul program. Nu este doar o anvelopare simplă. Discutăm de lucrări care țin și de reabilitarea infrastructurii blocului în cazul în care este nevoie. Într-un procentaj de 10% se pot face aceste lucrări. Inclusiv acoperișurile sau lifturile sau spațiile comune se pot reabilita și, bineînțeles, estetic, ele pot aduce o foarte bună imagine a orașului”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Ținta, în urma intervențiilor, este diminuarea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor și reducerea emisiilor de CO2.

Proiectele sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul de locuințe, Operațiunile A și B – Clădiri rezidențiale/publice.

 

Paul Muntean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *