Alo! La telefon e ”polițistul” sau ”procurorul”

În data de 22.02.2018, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată de către o hunedoreancă în vârstă de 80 de ani, cu privire la faptul că, în jurul orei  11:00, a fost contactată telefonic de către o  persoană necunoscută, care s-a prezentat ca fiind „polițist”  şi care i-a relatat faptul  că fiica sa a fost implicată într-un accident rutier.

Potrivit falsului poliţist, fiica hunedorencei ar fi accidentat o persoană care traversa regulamentar strada, pe trecerea de pietoni. Apelantul a întrebat-o pe hunedoreancă dacă este de acord să plătească o sumă de bani necesară pentru operația victimei accidentului și i-a comunicat că urmează să vorbească la telefon cu fiica sa. Convorbirea telefonică a continuat, apelul fiind comutat la o persoană care  s-a recomandat a fi „fiica” femeii, care i-a solicitat să-i spună câți bani are în casă și a îndemnat-o să asculte sfatul „polițistului”, în caz contrar urmând a fi arestată.

După încheierea convorbirii, hunedoreanca a luat legătura telefonică cu fiica sa, care se afla la serviciu, relatându-i cele întâmplate. Fiica femeii a îndrumat-o să sesizeze Poliția, fiind vorba despre o tentativă de înşelăciune.

Un alt caz asemănător, dar de data aceasta escrocii au reușit să păcălească o bătrână, tot din municipiul Hunedoara. Așadar, în data de 22.02.2018, în jurul orei 18:00, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată telefonic de o hunedoreancă de 73 de ani, afirmând că, în jurul orei 14:00, a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat a fi „procuror”, și care, în timpul convorbirii telefonice, a comutat legătura unei tinere  care s-a recomandat a fi „o prietena a fiicei sale” și care i-a spus că se află în București, solicitându-i sprijinul,  întrucât ar fi fost implicată într-un accident rutier.

Tânăra i-a solicitat hunedorencei un împrumut de 20.000 de lei, pentru „împăcarea amiabilă” cu „victima accidentului”. În scurt timp, la locuinţa hunedorencei  s-a prezentat un tânăr, căruia femeia i-a înmânat  20.000 de lei. În jurul orei 17:00, hunedoreanca  i-a telefonat prietenei fiicei sale, care i-a spus că nu a fost implicată în niciun accident şi a îndrumat-o să se adreseze  poliţiştilor.

În ambele cauze, poliţiştii efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă de înşelăciune şi înşelăciune, în vederea identificării autorilor faptelor.

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie (R.C.A.).

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

 

Biroul de presă-IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *