Alergiile sezoniere

Alergia este un cumul de simptome și reacții organice care apar în urma unei reactivități anormale față de una sau mai multe substanțe străine organismului. Aceste substanțe se numesc alergeni.

Alergenii sunt reprezentați de substanțe de obicei comune, inofensive cum ar fi: polenul, praful, părul de animale sau mucegaiul, dar care odată ajunși în contact cu pielea sau cu mucoasele pot determina un răspuns exagerat al sistemului imunitar al persoanelor alergice.

Clasificarea alergiilor sezoniere:

-de primăvară, declanșate de polen provenit de la pomi și arbuști, în lunile martie-iunie

-de vară, declanșate de polenul gramineelor (gazon, fân, porumb)

-de sfârșit de vară, declanșate de polenul erbaceelor

Deși este dificil, cea mai bună metodă de a evita apariția alergiei este evitarea contactului cu alergenii prin:

-menținerea ferestrelor închise dimineața și în zilele cu vânt

-evitarea zonelor cu iarbă tunsă proaspăt sau alte zone cu potențial alergen.

Cele mai frecvente simptome ale alergiei  sunt reprezentate de strănut, ochi iritați, congestia nazală cu prurit (mâncărimi  de nas) și secreții abundente apoase sau obstrucție nazală, tuse seacă iritativă și chiar tulburări respiratorii în caz de astm bronșic.

Pentru că de multe ori alergia este ușor de confundat cu o răceală banală, este necesar consultul medicului specialist ORL în caz de manifestări la nivelul căilor respiratorii superioare (nas, gât, laringe), oftalmilogului în caz de manifestări oculare sau pneumologului în caz de manifestări la nivelul căilor respiratorii inferioare. Pentru depistarea alergenului este oportun consultul medicului alergolog.

Specialiștii avertizează că datorită unor factori de poluare, urbanizare, stresul și abuzul de medicamente de sinteză, alergiile sunt mai frecvente și mai agresive ca niciodată, afectând persoane de anumite vârste dar mai ales copiii și femeile.

Trebuie știut că orice alergie netratată la timp, poate duce la o scădere accentuată a calității vieții și chiar la complicații severe cum ar fi:

-infecții ale căilor respiratorii prin suprainfecții bacteriene sau virale( rino-sinuzite, otite, faring-amigdalite, laringite, bronșite și pneumonii )

-crize de ast bronșic

În concluzie, este recomandat ca înaintea administrării oricărui tratament, să fie solicitat consultul medicului specialist.

 

Dr. Diana Bretean – medic primar ORL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *