Albiile râurilor sufocate de gunoaie
Albiile râurilor sunt sufocate de gunoaie. Imaginile idilice în care apa cristalină curge lin, iar natura este nepoluată sunt o utopie. Un fotograf a imortalizat cum arată albia râului Ardeu. Cosmin Stan a postat imaginile pe rețelele de socializare. Ca o comparație acesta a atașat și o fotografie despre cum ar trebui să arate albia unui râu.
”În imaginile de față am zis să vă arat ceea ce este în spatele unei imagini și locații frumoase, adevărul trist, lucrurile nevăzute și nearătate pe care de multe ori încerc sa le ascund cat de bine pot pentru a nu fi vizibile în imaginile finale. Am atașat câteva imagini cu lucrurile (gunoaiele) întâlnite pe aceasta vale, am spus doar câteva pentru că nu am pozat chiar toate gunoaiele întâlnite pe întreaga vale. Această problemă din câte mi-am dat eu seama, este mai veche, de cel puțin câțiva ani. Sunt tot felul de lucruri aruncate în albia râului Ardeu aparținând localităților din amonte: Glod, Nădăștia, Almașul Mare, etc. La ape mari toate aceste lucruri ajung în Cheile Glodului, respectiv valea Ardeului și rămân agățate de copaci, bolovani, etc. Pur și simplu am rămas copleșit de cantitatea de gunoi care este prezentă pe vale, prin unele locuri mă simțeam ca într-o groapă de gunoi. Groapă de gunoi, dar în mijlocul naturii, efectiv nu aveai pe unde să ocolești masele de pet-uri, devenite baraje naturale. Nu e prima dată când traversez această vale, dar parcă anul acesta s-au adunat mai multe gunoaie decât în anii precedenți, acest lucru confirma faptul că lumea încă aruncă gunoaie în albia râului, credeam că totuși ne-am mai modernizat/cizelat, dar se pare că nu este așa, și nici nu va fi prea curând”, spune Cosmin Stan.
Imaginile au fost realizate în zona Glod, județul Alba. Cheile Glodului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic, floristic și peisagistic), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Almașu Mare.
Aria protejată este inclusă în situl Natura 2000 – Cheile Glodului, Cibului și Măzii și reprezintă o formațiune de tip chei (stâncării, abrupturi) săpate în calcare (atribuite perioadei jurasicului superior) de apele văii Ardeului (afluent de stânga al râului Geoagiu), izvoare, izbucuri, pajiști și fânețe, ce adăpostesc o gamă floristică variată, constituită din arbori, arbuști și specii ierboase.
Colaborator