Ajutor de până la 2 milioane de euro pentru pepiniere mari, alocat de Ministerul Mediului prin PNRR
Ministerul Mediului a lansat, joi, apelul de proiecte pentru pepiniere mari, ajutorul oferit deţinătorilor publici sau privaţi de pădure putând ajunge la 2 milioane de euro. „Pentru a creşte suprafaţa împădurită, avem nevoie şi de puieţi, de capacităţi de producere a seminţelor şi a puieţilor forestieri”, a transmis ministrul Tanczos Barna.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţă, joi, că a lansat apelul de proiecte pentru Subinvestiţia I.2.A. Acordarea de sprijin de stat pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere.
Schema de ajutor vizează cel puţin una din următoarele activităţi: dezvoltarea/modernizarea pepinierelor forestiere existente, acolo unde capacităţile existente sunt învechite sau insuficiente, înfiinţarea unor pepiniere noi, crearea unor capacităţi de prelucrare şi condiţionare a seminţelor forestiere, realizarea unor noi plantaje forestiere.
„Scopul acestei scheme de ajutor de stat îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de păduri, autorizaţi pentru producerea de material forestier de reproducere (MFR), şi/sau producătorilor autorizaţi de MFR pentru înfiinţarea/dezvoltarea/modernizarea capacităţilor de producţie a puieţilor forestieri, precum şi pentru producerea, prelucrarea şi condiţionarea seminţelor forestiere”, a transmis ministerul.
Alocarea financiară acordată prin PNRR este de 32 milioane euro, echivalentul a 157.404.800 lei.
Valoarea minimă eligibilă a proiectului corespunde unui cost de peste 200.000 euro, echivalentul a peste 983.780 lei, fără TVA, iar valoarea maximă eligibilă este de cel mult 2.000.000 euro, echivalentul a maxim 9.837.800 lei, fără TVA.
„Această schemă de ajutor de stat este un real sprijin pentru cei care sunt autorizaţi pentru producerea materialului forestier de reproducere, în vederea dezvoltării şi modernizării capacităţilor de producţie a puieţilor forestieri. Componenta «Păduri şi protecţia biodiversităţii» din PNRR are un buget de 1,173 miliarde euro şi aceste investiţii includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
Potrivit datelor oferite de minister, un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanţare în cadrul prezentei scheme de stat, dacă acestea au proiecte tehnico-economice separate şi se referă la obiective distincte.
„Sesiunea este de tip necompetitiv, apel deschis, pentru toţi solicitanţii eligibili, pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale, dar nu mai târziu de 29 februarie 2024”, a mai transmis instituţia.
Solicitant de finanţare poate fi orice deţinător public sau privat de pădure, autorizat pentru producerea de material forestier de reproducere, denumit în continuare (MFR) ori producător autorizat de MFR, indiferent de mărimea sa.
În categoria deţinătorilor publici de păduri sunt incluse: Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, unităţile administrativ-teritoriale (comune, oraşe, municipii, judeţ) şi alte persoane juridice de drept public.
În categoria deţinătorilor privaţi de păduri sunt incluse: persoanele fizice autorizate, societăţile comerciale, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane juridice de drept privat.
Producătorii autorizaţi de MFR sunt persoanele fizice şi persoanele juridice care deţin o autorizaţie emisă de Comisia de autorizare din cadrul MMAP, în temeiul prevederilor Ordinului nr. 676/2004 pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a producătorului de material forestier de reproducere.
„Obiectivul schemei de ajutor de stat îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii MFR şi producerea acestuia în cantităţi suficiente pentru nevoile de regenerare a pădurilor şi de împădurire a altor terenuri. Realizarea acestui obiectiv, coroborat cu obligativitatea respectării compoziţiei de împădurire, prevăzute de normele tehnice şi care sunt transpuse în prevederile amenajamentelor silvice, va conduce implicit la îmbunătăţirea rezilienţei şi a valorii de mediu a ecosistemelor forestiere, în asortimentul de specii şi ecotipuri, adaptate la condiţiile climatice viitoare, modelate pentru România, în conformitate cu prevederile Strategiei naţionale pentru păduri 2030”, a mai transmis Ministerul Mediului.
„Continuăm implementarea celui mai amplu program de împădurire din România. Pentru a creşte suprafaţa împădurită, avem nevoie şi de puieţi, de capacităţi de producere a seminţelor şi a puieţilor forestieri. De aceea, am creat două linii de finanţare”, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Mediului.
Tanczos Barna a precizat că, în cazul ajutorului de minimis, oferit pepinierelor mici, sunt deja 99 de proiecte depuse.
„Astăzi lansăm apelul de proiecte pentru pepiniere mari, în cadrul căruia oferim o finanţare de până la 2 milioane de euro pentru capacităţi moderne, bugetul total al programului fiind de 32 milioane de euro”, a mai precizat ministrul.
Acesta explică faptul că solicitant de finanţare poate fi orice deţinător public sau privat de pădure, autorizat pentru producerea de material forestier de reproducere, ori producător autorizat de MFR.
Proiectele se depun pe platforma informatică proiecte.pnrr.gov.ro
news.ro