Ajutoare de urgență pentru mai mulți hunedoreni
Guvernul a adoptat proiectul privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor și persoanelor care se află în situații de necesitate datorate calamităților naturale, incendiilor, accidentelor, precum și pentru alte situații deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, precum și în alte situații stabilite prin hotărâre a Guvernului, care va cuprinde și procedura și/sau condițiile de acordare. Aceste ajutoare de urgență se suportă din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 1.381.600 lei pentru sprijinirea unui număr total de 431 familii și persoane singure care se află în situații de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, inundații, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situației socio-materiale, de locuit și de sănătate ale acestora. La nivelul județului sunt cuprinși 10 beneficiari, suma alocată fiind de 39.500 lei.
Totodată, în județul Hunedoara doi beneficiari vor primi suma de 8500 de lei pentru depășirea situației de necesitate cauzate afectate de incendii.
În plus, un număr de 322 familii și persoane singure din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București se confruntă cu situații deosebite cauzate de probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială și necesită ajutoare de urgență în sumă totală de 1.006.000 lei. Din majoritatea anchetelor sociale rezultă că familiile pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgență au membri cu grave afecțiuni de sănătate, care necesită tratamente medicale de durată și intervenții chirurgicale costisitoare, care nu sunt suportate în totalitate de către casele județene de asigurări de sănătate, precum și respectarea regimurilor alimentare recomandate de medici. Majoritatea persoanelor din familiile pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgență nu au posibilitatea să obțină venituri din alte activități, având capacitatea de muncă redusă.
Monika BACIU