Gala „România eşti TU”. Campania „Ajută satul” premiată alături de Castelul Corvinilor, dr. Dorel Săndesc şi I Giardini di Zoe
Au fost momente emoţionante marţi seară la Timişoara unde voluntarii „Ajută satul” au urcat pe scenă la Gala „România eşti TU – Înger pentru România”, ediţia regională –sud vest, organizată în sala Filarmonicii Banatul: „Pentru că şi satele din România trebuie sprijinite şi se pare că cei de la „Ajută satul” se implică în asta, am văzut tot felul de fotografii cu ei când construiau, lucrau, în aşa fel încât să aducă fericire pe chipurile oamenilor nevoiaşi din zona rurală.
Merită în seara asta aplauzele noastre, din toate punctele de vedere”, a rostit pe scenă, Tatiana Truţă, fondatorul galei.
„Am fost invitaţi la acest eveniment pentru a povesti despre campania umanitară, despre faptele pe care le facem noi, toţi voluntarii implicaţi şi donatorii care ne sprijină. Este prima dată când suntem nominalizaţi la o astfel de gală, ne bucurăm că faptele noastre sunt apreciate şi cunoscute şi în afara judeţului Hunedoara”, spune iniţiatorului campaniei, Marius Achimoto, pe numele căruia a venit nominalizarea.
Alături de el a urcat pe scenă şi Silvia Olari, voluntarul de top al echipei: „Ne-au adus aici gândurile noastre de a face bine, faptele noastre prin care dăruim altor oameni ceea ce nu au, de a-i ajuta pe cei în nevoi, în special pe cei din zone izolate.”
Pentru că organizatorii au cerut un anumit tip de ţinută – elegantă sau tradiţională – voluntarii au ales să vină îmbrăcaţi în port popular, în locul hainelor de lucru. Sunt ani întregi în care oameni entuziaşti s-au mobilizat, au reparat sau ridicat case pentru semenii lor, au umplut cămări şi au adus zîmbetul pe feţele bunicilor din Apuseni. „Noi am pornit campania umanitară „Ajută satul” exact de la ideea de a aduce tinerii şi noua generaţie către voluntariat, să îşi sprijine semenii”
Campania a atras atenţia prezentatorului galei, actorului Andrei Aradits: „Reuşiţi să faceţi asta, s-a mirat actorul. „Ies puştanii din lehamitea asta generalizată? Pe bune, întreb!”. Răspunsul a venit de la Silvia Olari: „Reuşim, dacă suntem un exemplu pentru ei.
Noi ajutăm oamenii din zonele izolate şi tot timpul avem tineri alături de noi, avem părinţi care îşi aduc copiii la acţiunile noastre. Nu vin doar că vor părinţii, vin din iniţiativa lor şi chiar fac foarte multe lucruri”
Gala „Romania eşti TU” se prezintă drept „probabil cel mai mare proiect de promovare a valorilor româneşti din ultimii 100 de ani”. Sunt premiaţi oameni de afaceri de succes, medici profesionişti, initiaţive umanitare, universităţi, autorităţi locale sau judeţene ale căror proiecte fac diferenţa în comunitate.
Gala „Romania eşti TU” se prezintă drept „probabil cel mai mare proiect de promovare a valorilor româneşti din ultimii 100 de ani”. Sunt premiaţi oameni de afaceri de succes, medici profesionişti, initiaţive umanitare, universităţi, autorităţi locale sau judeţene ale căror proiecte fac diferenţa în comunitate.
Sala Capitol a Filarmonicii Banatul a fost plină până la refuz cu oameni nominalizaţi şi susţinătorii lor veniţi din judeţele Timiş, Hunedoara, Arad şi Caraş Severin, iar momentele de premiere au fost punctate cu momente artistice.
Alt hunedorean vestit ce a fost nominalizat este apreciatul medic Dorel Săndesc, care a primit aplauze şi diplomă pentru proiectul „Caravana medicală – Împreună pentru viață”: “Este vorba de a-ţi păsa de semenii aflaţi în nevoie, oameni de care mă simt foarte apropiat.
Cred că între mine şi cel mai nenorocit om de pe pământ este o distanţă mult mai mică decât credem – ne leagă aceleaşi nevoi, dureri, pasiuni. Dacă vrei să faci o diferenţă, nu o poţi face decât făcând bine dezinteresat. Cred că este cea mai mare investiţie pe care un om o poate face în viaţa asta, singura investiţie care contează. Se spune că nu plecăm cu nimic din ce am strâns, dar plecăm cu tot ce am dat.”
Reputatul anestezist are alături de el în acest proiect naţional 30 de cadre medicale, care dăruiesc voluntar din priceperea, timpul, energia lor.
Un alt nominalizat premiat a fost Iosif Martinescu, de la Asociaţia „Verde de Banat”,
un om care alături de voluntari inimoşi alină de mulţi ani suferinţa oamenilor din
satelele pădureneşti, dar este implicat în numeroase proiecte de educaţie,
promovarea satului românesc şi ecologie prin înfiinţarea de perdele forestiere.
Ramona MORAR, reprezentanta Giardini di Zoe
Una dintre nominalizările pentru judeţul Hunedoara a vizat „I Giardini di Zoe”, fascinanta grădină aristocrată realizată de italianul Giovanni Salvatelli la Banpotoc, loc reprezentat la eveniment de administratorul locului, Ramona Morar: „Domnul Giovanni a venit în România cu afaceri şi, în timpul liber, s-a jucat puţin, pe patru hectare, timp de 20 de ani, fără arhitect, fără peisagist, fără planşă, pur şi simplu, şi-a dat voie să creeze.”
Organizatorii au avut mai multe nominalizări din judeţul Hunedoara: Fares Orăştie, Recom Sid Hunedoara, Werk Hotel&Spa, Muzeul Trenuleţelor, Casa Maria, Primăria Vulcan, entităţi care şi-au pus amprenta, prin activitatea lor, în comunitate. Singurul care va merge însă în finala „România eşti TU” din anul 2025 este Castelul Corvinilor din Hunedoara, reprezentat la evenimentul regional de istoricul Ioan Bodochi: „Suntem onoraţi să primim acest premiu, o recunoaştere a faptului că acest monument este un simbol nu doar pentru România, a faptului că România începe să ştie să îşi promoveze şi să îşi valorifice trecutul.
Dacă cei care au urcat înaintea mea pe scenă au fost premiaţi pentru că au creat ceva acum, noi suntem cei care suntem chemaţi să îngrijim ceea ce au făcut alţii. Suntem brand naţional, avem în ultimii ani cinci milioane de vizitatori!”
Sala Capitol a Filarmonicii Banatul a fost plină până la refuz cu oameni nominalizaţi şi susţinătorii lor veniţi din judeţele Timiş, Hunedoara, Arad şi Caraş-Severin, iar momentele de premiere au fost punctate cu momente artistice.
Laura OANA