Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează folosirea unui medicament pentru artrită la tratarea pneumoniilor cauzate de Covid-19
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) evaluează folosirea unui medicament pentru artrită dezvoltat de compania suedeză Sobi la tratarea adulţilor cu pneumonii cauzate de Covid-19, care riscă insuficienţă respiratorie gravă, potrivit unui anunţ al instituţiei, citat de Reuters.
Medicamentul pentru artrită reumatoidă Kineret este cel mai recent posibil tratament pentru Covid-19 care va fi evaluat de EMA, în timp ce varianta mai contagioasă Delta a coronavirusului provoacă creşterea numărului de cazuri.
În prezent, medicamentul Remdesivir fabricat de compania Gilead este singurul tratament autorizat pentru Covid-19 din Uniunea Europeană.
Kineret şi substanţa sa activă anakinra reduc activitatea sistemului imunitar şi a unui mesager chimic din procesul imunitar care provoacă inflamaţie.
Kineret este al doilea medicament pentru artrita reumatoidă care urmează să fie evaluat de EMA pentru utilizarea în tratarea Covid-19, ca urmare a cererii depuse de compania americană Eli Lilly pentru Olumiant, ca tratament pentru pacienţii spitalizaţi cu Covi-19 care primesc oxigen.
Un mic studiu retrospectiv din Italia, efectuat anul trecut, a arătat că tratamentul cu anakinra pare să ducă la simptome respiratorii îmbunătăţite şi la semne reduse de furtună de citokine la aproape trei sferturi dintre pacienţii cu COVID-19, suferinţă respiratorie acută şi hiperinflamare.
Se crede că pacienţii care au forme grave de Covid-19, inclusiv pneumonie, suferă de o reacţie exagerată a sistemului imunitar cunoscută sub numele de furtună de citokine.
Autoritatea de reglementare a declarat luni că va evalua datele, inclusiv rezultatele a două studii clinice în curs care investighează siguranţa şi eficacitatea Kineret la pacienţii internaţi cu Covid-19.
Rezultatul evaluării ar putea fi disponibil în octombrie.
Alte tratamente în curs de revizuire în UE includ anticorpi sau cocktailuri de anticorpi dezvoltate de Lilly, Celltrion şi Regeneron şi unul dezvoltat în comun de GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology.
Autoritatea de reglementare a susţinut utilizarea unora dintre terapii, în timp ce evaluarea continuă, pentru a accelera procesul de aprobare, permiţând cercetătorilor să transmită rezultatele în timp real.
news.ro