Administratorii Pilonului II cer modificarea OUG 114

Acţionarii administratorilor din Pilonul II de pensii spun că noile cerinţe de capital prevăzute prin OUG nr. 114/2018, de aproximativ 800 de milioane de euro, pun o povară imensă şi nesustenabilă asupra industriei. El solicită modificarea acestei ordonanţe pe baze fundamente economic.

Administratorii de Pilon II gestionează în prezent (final 2018) fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro în beneficiul a 7,25 de milioane de români, obţinând în toată perioada de funcţionare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat în România, acţionarii internaţionali majoritari ai tuturor celor şapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întalnit la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem.

La întâlnirea cu cei şapte acţionari ai administratorilor de Pilonul II au participat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, consilierul de stat al premierului, Darius Vâlcov, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Asociaţiei de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea şi o parte dintre membrii Consiliului ASF.

“Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existenţă fondurile de pensii Pilon II au funcţionat ireproşabil, investind în România majoritatea covârşitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparenţă şi rezultatele investiţionale foarte bune obţinute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaştere din partea tuturor instituţiilor internaţionale de specialitate”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că aceste companii care administrează Pilonul II s-au ţinut de promisiune, iar în acelaşi timp au contribuit la creşterea şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţele financiare.

Acţionarii administratorilor de Pilon II au spus că OUG nr. 114/2018 a introdus mai multe modificări care pun o povară nejustificată asupra industriei.

“Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părţilor implicate. Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerinţe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei, iar acţionarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcţia unei reforme eficiente a pensiilor în România”, se mai precizează în comunicat.

Acţionarii doresc modificarea OUG 114/2018 pe baze fundamentate economic.

“Acţionarii au apreciat acest prim dialog avut cu autorităţile române şi au exprimat speranţa că acesta va continua, pentru a duce în final la modificarea OUG 114/2018 pe baze fundamentate economic, care să asigure dezvoltarea şi pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum şi restabilirea încrederii pe pieţele financiare. Nu în ultimul rând, acţionarii au subliniat importanţa luării unor decizii de modificare a OUG 114/2018 în perioada imediat următoare, dată fiind urgenţa termenelor aplicabile în prezent”, a menţionat sursa citată.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *