Administrația Prezidențială și SRI au luat la cunoștință de situația de la Mintia

Administrația Prezidențială și Serviciul Român de Informații au luat la cunoștință de situația de la Mintia. Sindicaliștii de la Sindicatul Solidaritatea Hunedoara au transmis, încă de acum circa o lună de zile, o informare către instituțiile statului în care arătau situația dezastruoasă cu care se confruntă termocentrala. Acum, SRI și Administrația Prezidențială au aflat, oficial, de problemele energeticienilor.

Administrația Prezidențială, prin consilierul de stat Gabriel-Cristian Piscociu susține că “am luat la cunoștință din petiția adresată Președintelui Romîniei, domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastră. În vederea analizării problemelor semnalate, petiția dumneavoastră a fost trimisă la Ministerul Energiei. Urmează ca, în termenul legal, instituția sesizată să comunice, Administrației Prezidențiale și dumneavoastră, soluția adoptată”.

Cei de la Serviciul Român de Informații vor analiza informațiile prezentate de sindicaliști.

Reamintim faptul că cei de la Sindicatul Solidaritatea Hunedoara menționau că Ministerul Energiei de resort încearcă oprirea termocentralei Mintia. La termocentrala Mintia se vorbea de importul de cărbune cu un conținut redus de sulf. Asta pentru a putea respecta obligațiile de mediu. Numai că potrivit sindicaliștilor de la Mintia, ministerul de resort ignoră datele studiului.

“Ministerul Energiei invocă prevederile unor directive (…) sau decizii (…) ale UE (…), petru a motiva retragerea din exploatarea a grupurilor energetice de la Mintia, fără să țină cont de recomandările Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – ICEMENERG București care a executat pentru termocentrala Mintia un test de ardere a unui sort de cărbune subbituminos cu conținut scăzut de sulf, ceea ce a dus la un rezultat al emisiei de SO2 cu valori între 137-163 mg/Nm3. Acest institut recomandă totodală continuarea testelor pe cazanul propriu-zis de la Mintia, test ce poate confirma faptul că Termocentrala Mintia devine astfel singura centrală din România conformă la condițiile de mediu impuse de BAT pentru anul 2021 (sub 150 mg/Nm3), prin simpla utilizare a acestui tip de cărbune subbituminos. Nu înțelegem în acest context de ce Ministerul Energiei nu a recomandat folosirea acestui tip de cărbune încă din anul 2007 sau cum justifică Ministerul închiderea termocentralei Mintia având în vedere costul infim pentru conformarea la condițiile de mediu, precum și faptul că din 2003 există în depozitul termocentralei echipamentele necesare retehnologizării grupului eneretic nr. 4, nemontate nici la această dată. Nu înțelegem de ce Ministerul Energiei nu înființează piața de capacitate, un mecanism european de asigurare a capacității care asigură tranziția spre energia regenerabilă, fără vulnerabilizarea SEN”, mai arată Cristian Iștoc.

Termocentrala Mintia are o putere instalată de 1288 MW.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *