Administrația Naţională „Apele Române” a dat amenzi pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale
Administraţia Naţională „Apele Române” a dat amenzi de 7 milioane lei de la începutul anului, cea mai mare parte pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale, şi a înaintat 19 plângeri penale, a anunţat joi instituţia.
„În acţiunile de control curente, de la începutul anului şi până în prezent, cei 150 de inspectori din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi a celor 11 Administraţii Bazinale de Apă au aplicat amenzi în valoare de aproape 7 milioane de lei, doar pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale şi întreţinerea necorespunzătoare a cursurilor de apă (salubrizări, igienizări). Din acest cuantum, 6.725.000 milioane de lei (adică 96%) îl reprezintă valoarea amenzilor aplicate pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale. Cuantumul amenzilor din primele 8 luni (ianuarie-septembrie), centralizate doar pentru cele care au fost aplicate pentru exploatări ilegale de agregate minerale şi întreţinerea necorespunzătoare a cursurilor de apă reprezintă, până la această dată, mai mult de jumătate din cuantumul total al amenzilor aplicate pe toată durata anului trecut.
De asemenea, pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale s-au înaintat 19 plângeri penale, mai mult decât în toată perioada anului trecut.
La nivel naţional, au fost efectuate aproape 1.500 de controale la agregatele minerale şi 1.000 de controale pe cursurile de apă, pentru verificarea modului corespunzător de întreţinere a malurilor şi cursurilor de apă, autorităţile responsabile (locale şi judeţene) fiind obligate să îndepărteze depozitele de deşeuri necontrolate din aceste zone.
„La aceste acţiuni derulate în cadrul activităţilor curente derulate de Inspecţia ANAR, se adaugă şi cele realizate, în cadrul programului Balastiera 2020, desfăşurate în comun cu alte instituţii de control ale statului (respectiv cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier). În acest program, participă 25 de inspectori din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi de la 8 Administraţii Bazinale de Apă (Someş-Tisa, Banat, Mureş, Jiu, Olt, Buzău-Ialomiţa, Siret şi Prut-Bârlad) care desfăşoară şi la această oră, acţiuni de control încrucişate”, precizează ANAR.
Până în prezent, acţiunile de control s-au extins în aproape 10 judeţe ale ţării, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1 milion de lei şi s-au înaintat şase plângeri penale.
În acest an, atât prin demersurile pe care ANAR le-a făcut, prin modificări legislative la Legea Apelor 107/1996, cât şi prin cadrul legal subsecvent în curs de elaborare, inspectorii Administraţiei Naţionale ”Apele Române” şi cei ai Administraţiilor Bazinale de Apă primesc atribuţii suplimentare de control. Aceasta înseamnă că, împreună cu celelalte instituţii de control din cadrul altor ministere responsabile, vor putea identifica mult mai eficient circulaţia agregatelor minerale exploatate ilegal, aplicând sancţiuni şi amenzi ori de câte ori va fi constatată nerespectarea prevederilor legale.
„În plus, în prezent, prin platforma electronică dezvoltată (şi care va intra într-o primă etapă de testare) la ministerul de resort (respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor), cu sprijinul echipei de suport din care fac parte şi specialişti de la Apele Române, România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării şi a transportului de agregate minerale. Această aplicaţie va fi un instrument util de management al circulaţiei şi de control al materialelor şi provenienţei agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase”, spun reprezentanţii Apele Române.
Platforma va furniza autorităţilor competente din domeniu o evidenţă clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcţionează în baza actelor emise de autorităţi, inclusiv a autorizaţiilor de gospodărire a apelor. De asemenea, va putea fi accesibilă şi cetăţenilor.
„Cu toţii trebuie să conştientizăm cât de important este să ne implicăm pentru a-i opri pe toţi cei care exploatează ilegal agregatele minerale. Activitatea lor are în acest moment consecinţe negative majore şi iremediabile, atât asupra ecosistemelor acvatice, cât şi asupra lucrărilor hidrotehnice sau al infrastructurii rutiere. Efectele se resimt şi în plan economic, iar controlarea activităţilor de exploatare va avea un rol benefic şi în domeniul restabilirii echitabilităţii relaţiilor economice din acest domeniu”, a declarat Ervin Molnar, director general ANAR.
news.ro