Acuzații. Ministerul Energiei încearcă oprirea termocentralei Mintia

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara face acuzații grave la adresa Ministerului Energiei. Sindicaliștii susțin că ministerul de resort încearcă oprirea termocentralei Mintia. În acest sens a fost sesizată Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României, Serviciul Român de Informații și Direcția Județeană de Informații Hunedoara.

Termocentrala Mintia are o putere instalată de 1288 MW.

“Considerăm că Ministerul Energiei încalcă prevederile art. 1 și , lit. m din Legea 51/1991 și duce o politică de vulnerabilizare a Sistemului Energetic Național prin renunțarea la capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de combustibil fosil, singurele capacități care pot opera indiferernt de schimbările climatice. Mai mult, considerăm că în ultima perioadă de timp România nu își mai poate asigura nici vara necesarul de electricitate, apelând constant la importuri tot mai mari (peste 1000 MW) la energia electrică. Pentru asigurarea programului de iarnă este nevoie de creșterea stocurilor de combustibili (cărbune și gaze naturale) și rezerva de apă în lacurile de acumulare. Termocentrala Mintia se află sub semnul întrebării la acest capitol, Ministerul Energiei încălcând astfel și prevederile Legii 82/1992 care obligă la constituirea stocurilor de rezervă de stat, știut fiind faptul că pe lângă obligația asigurării energiei electrice conform HG, peste 30% din cetățenii municipiului Deva precum și o serie de instituții locale se încălzesc folosind agent termic de la această termocentrală”, arată Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Cristian Iștoc susține că interesele care guvernează în jurul termocentralei Mintia sunt mari, de ordin internațional.

“Apreciem faptul că în spatele acestei politici de demolare a termocentralei se ascund interese geostrategice și economice din afara României. Termocentrala Mintia face legătura între sistemul energetic românesc și cel al Uniunii Europene (UCTE). De mare capacitate, această termocentrală poate asigura peste 10% din producția totală de energie electric a României, fiind singurul mare producător de energie electric din zona de vest a României. Oprirea acestei termocentrale fiind programată pentru anul 2024 după punerea în funcție  unei capacități nucleare de 1000 MW, la Pacs (Ungaria) și închiderea inelului de 400KV, cu consecințe asupra fluxului de energie electrică care până acum avea sensul din România spre Ungaria”, mai arată Iștoc.

La termocentrala Mintia se vorbea de importul de cărbune cu un conținut redus de sulf. Asta pentru a putea respecta obligațiile de mediu. Numai că potrivit sindicaliștilor de la Mintia, ministerul de resort ignoră datele studiului.

“Ministerul Energiei invocă prevederile unor directive (…) sau decizii (…) ale UE (…), petru a motiva retragerea din exploatarea a grupurilor energetice de la Mintia, fără să țină cont de recomandările Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – ICEMENERG București care a executat pentru termocentrala Mintia un test de ardere a unui sort de cărbune subbituminos cu conținut scăzut de sulf, ceea ce a dus la un rezultat al emisiei de SO2 cu valori între 137-163 mg/Nm3. Acest institut recomandă totodală continuarea testelor pe cazanul propriu-zis de la Mintia, test ce poate confirma faptul că Termocentrala Mintia devine astfel singura centrală din România conformă la condițiile de mediu impuse de BAT pentru anul 2021 (sub 150 mg/Nm3), prin simpla utilizare a acestui tip de cărbune subbituminos. Nu înțelegem în acest context de ce Ministerul Energiei nu a recomandat folosirea acestui tip de cărbune încă din anul 2007 sau cum justifică Ministerul închiderea termocentralei Mintia având în vedere costul infim pentru conformarea la condițiile de mediu, precum și faptul că din 2003 există în depozitul termocentralei echipamentele necesare retehnologizării grupului eneretic nr. 4, nemontate nici la această dată. Nu înțelegem de ce Ministerul Energiei nu înființează piața de capacitate, un mecanism european de asigurare a capacității care asigură tranziția spre energia regenerabilă, fără vulnerabilizarea SEN”, mai arată Cristian Iștoc.

Cărbunele cu o concentrație redusă de sulf, ceea ce nu duce la o poluare masivă, în condițiile în care termocentrala de la Mintia nu îndeplinește condițiile de mediu.Cărbunele este adus din Indonezia.

Colaborator

Atașăm documentul integral trimis de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *