Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor hunedoreni în contextul începerii anului școlar

Încă din prima săptămână de la debutul noului an școlar 2024-2025, zilnic, polițiștii au fost și vor fi în continuare, alături de elevi și cadrele didactice pentru asigurarea unui climat de siguranță

Odată cu primul sunet de clopoțel, care s-a auzit în toate unitățile de învățământ din județul Hunedoara anunțând începerea noului an școlar, eveniment care a avut loc în data de 09 septembrie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Hunedoara au dispus luarea unor măsuri specifice privind asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Astfel, în perioada 09 – 13 septembrie 2024, au fost angrenate 257 forțe de ordine, care au acționat și vor acționa zilnic în zona școlilor, în sistem integrat, fiecare unitate de învățământ fiind inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale acestora, în scopul prevenirii oricăror fapte de natură antisocială.

De asemenea, 77 de echipaje ale poliției rutiere au acționat și vor acționa în continuare zilnic, în zona unităților de învățământ, în intervalele orare privind intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor, pentru asigurarea fluidizării traficului în zona adiacentă a unităților de învățământ precum și organizarea unor activități pentru respectarea normelor privind circulația pe drumurile publice de către pietoni și de către conducătorii autovehiculelor precum și a conducătorilor auto care asigură transportul școlar.

Au fost derulate 28 de activități de către polițiștii rutieri, fiind verificați 19 conducători auto care asigură transportul școlar cu privire la deținerea de către aceștia a permisului de conducere și a certificatului de competență profesională.

De asemenea, au fost verificate 107 vehiculele destinate transportului de elevi, respectiv privind valabilitatea inspecției tehnice periodice și valabilitatea asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto în caz de accident rutier (autovehicul și bunuri/persoane transportate).

Activitățile au fost completate cu instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.

Precizăm că, autovehiculele special destinate transportului de elevi pot transporta doar elevi și profesori însoțitori la activitățile culturale și educative extracuriculare (festivaluri, cursuri/concursuri școlare, excursii, tabere de creație etc ), nefiind permisă utilizarea în alte scopuri.

Pentru o comunicare cât mai eficientă, la fiecare unitate şcolară au fost afişate datele de contact ale poliţistului responsabil pentru acea unitate școlară, numărul de telefon pentru apelul de urgență 112 și a celui alocat protecției drepturilor copilului 119, precum și alte informații utile privind modalitățile de semnalare a unor evenimente.

În urma elaborării la nivel județean a Planului Teritorial Cadru pentru siguranța școlară, un document programatic în care sunt prevăzute sarcini și obiective pentru toate instituțiile cu atribuții pe linie de siguranță școlară, în această primă săptămână  au fost definitivate planurile locale de acțiune pentru siguranța școlară, fiind constituite grupurile de acțiune la fiecare unitate școlară cu personalitate juridică (respectiv 124 de grupuri) și registrele speciale de evidență a activităților punctuale la toate unitățile de învățământ (251 de registre).

Să nu uităm că, pe tot parcursul anului școlar se vor derula activități de prevenire a violenței școlare, sens în care la nivel național a fost deja demarată o campanie ce va fi implementată și la nivelul județului nostru.

Campania se numește ,,TĂCEREA E TOT VIOLENȚĂ. VOCEA TA E SOLUȚIA” și are scopul de a crește gradul de conștientizare al părinților, cadrelor didactice, elevilor, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.

Totodată activitățile din campanie subliniază importanța, mecanismul și beneficiile semnalării/sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ.

Începând din acest an școlar a fost operaționalizat canalul de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranța școlară, campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ, precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

 

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *