Acțiune a polițiștilor rutieri: 39 de permise de conducere şi 5 certificare de înmatriculare, reținute în 5 zile

În contextul evoluției condițiilor de răcire accentuată a vremii, conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri.

În județul Hunedoara, circulația rutieră se desfășoară în condiții normale, nu sunt semnalate drumuri cu circulație întreruptă ca efect al manifestărilor meteo nefavorabile, sau ca urmare a vreunui eveniment rutier.

La acest sfârşit de săptămână, polițiștii rutieri au intensificat activităţile în trafic, în scopul prevenirii şi a combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

În perioada 25-29.12.ac., poliţiştii rutieri hunedoreni au aplicat, în urma acţiunilor vizând reducerea riscului rutier, peste 200 de sancţiuni contravenţionale, iar pentru abaterile constatate au ridicat, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule, 39 de permise de conducere şi au reţinut 5 certificare de înmatriculare.

Pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicare (în special pentru depăşirea vitezei legale – cauză principală generatoare de evenimente rutiere), poliţiştii au identificat şi alte situaţii de risc:

Astfel, în data de 27.12.2019, în jurul orei 23:30, poliţiştii rutieri au oprit pentru control, pe DJ668, autoturismul condus de un bărbat în vârstă de 44 de ani,  din  comuna Mărtinești.

Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,44 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

În data de 28.12.2019, în jurul orei 10:00, polițiștii Biroului Rutier Petroșani au depistat în trafic,  pe strada 1 Decembrie 1918, din Petroșani, autoturismul condus de un bărbat de 36 de ani, din Petroșani. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că bărbatul care nu posedă permis de conducere.

La data de 28.12.2019, în jurul orei 16:00, poliţiştii au oprit în trafic un tânăr de 27 de ani, care conducea un autoturism pe DJ 687, în localitatea Cristur, fără a deţine permis de conducere.

În data de 28.12.2019, în jurul orei 23:40, poliţiştii au oprit în trafic un tânăr de 22 de ani, din  judeţul Dolj, care  conducea un autoturism  pe DN66, pe raza comunei Pui,  fără a poseda permis de conducere.

În toate cele patru cazuri, poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală.

 

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă:

 

În permanență, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din I.G.P.R., puteți să fiți informaţi cu privire la condiţiile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant!

Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelulului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire!

Îndepărtați în întregime zăpada de pe autoturism. La frânare, zăpada lăsată necurățată pe plafon poate aluneca pe parbriz și vă poate bloca vizibilitatea.

Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă, polei, mâzgă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!

Vă recomandăm ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii, elemente care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, întrucât puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul.

Șoferii începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Şi pietonilor le recomandăm să îşi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

De asemenea, pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.

Când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea. Nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici atunci când o părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.

Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele și pe drumurile stabilite.

 

CONDUCETI PRUDENT! VIAȚA ARE PRIORITATE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *