Achiziţionarea de echipamente necesare prevenirii şi combaterii unor eventuale cazuri de infecţie cu coronavirus, în atenția a două ministere

Miniştrii Afacerilor Interne şi Sănătăţii, Marcel Vela şi Victor Costache, au anunţat elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru achiziţionarea de echipamente necesare prevenirii şi combaterii unor eventuale cazuri de infecţie cu coronavirus în România. „Vom elabora această ordonanţă de urgenţă pentru a achiziţiona rapid tot ce trebuie, evident, mergem pe varianta worst case scenario”, a spus Costache. El a menţionat însă că nu trebuie creată panică, în condiţiile în care statele din jurul României nu sunt confirmate cazuri, iar mortalitatea la această epidemie este mai mică decât în unele din trecut. „Suntem departe de ceea prin ce am trecut în anii anteriori, dar este bine să fim pregătiţi. Pentru asta luăm toate aceste măsuri, ca să nu mai descoprim în fiecare an crizele şi să existe nişte stocuri pentru astfel de situaţii de urgenţă”, a spus el.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, duminică, faptul că a fost convocat Comitetul pentru situaţii speciale de urgenţă, pentru a fi prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii pentru combaterea şi prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a spus că în prezent sunt, la nivel mondial, peste 11.000 de cazuri confirmate, 250 de decese. El a precizat că în Uniunea Europeană sunt confirmate 20 de cazuri, din care 7 în Germania, şase în Franţa, trei în Italia.

„Vestea bună este că niciun stat din jurul României nu are cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus şi nici Rusia nu are niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus. La nivel naţional, din această săptămână Institutul Matei Balş are capacitatea de a diagnostica orice caz suspect de coronavirus, iar începând de mâine două alte institute din ţară vor primi 100 de kituri de coronavirus, ne referim la Iaşi şi Cluj. Deci la nivel naţional avem o mie de astfel de kituri, deci suntem pregătiţi pentru a avea o capacitate bună de diagnosticare”, a afirmat el, precizând că ulterior se vor achiziţiona şi alte kituri.

Costache a spus că s-a instituit un circuit special de verificare a persoanelor care vin din China, cu ajutorul Poliţiei de Frontieră, iar de săptămâna viitoare se va aloca personal suplimentar de către DSP-uri, care să ajute Poliţia de Frontieră în acest demers.

„Scopul aceste întâlniri este de a fi pregătiţi în eventualitatea propagării acestei epidemii şi în ţara noastră şi vom elabora această ordonanţă de urgenţă pentru a achiziţiona rapid tot ce trebuie, evident, mergem pe varianta worst case scenario (cel mai rău scenariu – n.r)”, a spus Costache.

Vela a precizat că, dacă aceste stocuri existau, nu era necesară şedinţa sau aceste efoturi legislative şi financiare.

„Am hotărât să fie achiziţionat în regim de urgenţă de căte Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului Finanţelor (…) în această situaţie de urgenţă echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă, seturi de suport cardio-respirator compuse din ventilator, monitor şi câte patru injectomate, substanţe pentru dezinfectare şi filtre pentru echipamente de izolare, în limita unor cantităţi pe care le-am stabilit într-o anexă”, a detaliat el.

Vela a spus că în 45 de zile după adoptarea actului normativ se va stabili un cadru multianual pentru constituirea stocurilor naţionale de urgenţă, care să fie aprobat prin ordin comun al MAI şi MS. Astfel, aceste stocuri se vor reîntregi permanent.

La rândul său, Costache a subliniat că nu trebuie creată panică, argumentând că la epidemia de coronavirus se înregistrează o mortalitate între 2-4 la sută, în timp ce la epidemia de H1N1 din 2009 au fost 1.600.000 de cazuri, 250.000 de decese, adică o mortalitate de 17 la sută.

„Suntem departe de ceea prin ce am trecut în anii anteriori, dar este bine să fim pregătiţi. Pentru asta luăm toate aceste măsuri, ca să nu mai descoprim în fiecare an crizele şi să existe nişte stocuri pentru astfel de situaţii de urgenţă”, a spus el.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *