Accidente rutiere cauzate de drumurile acoperite cu zăpadă

În data de 08.01.2019, în jurul orei 08:50, o tânără în vârstă  de 29 de ani, din comuna Peștișul Mic, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 708 E, pe raza localităţii Peștișul Mare,  nu a adaptat viteza pe un carosabil acoperit cu zăpadă, a derapat și a ieșit în afara părții carosabile, lovind cu mașina un copac.

În urma impactului a rezultat rănirea ușoară a conducătoarei auto.

Tot ieri, în jurul orei 20:51, un tânăr în vârstă de 25 de ani, din comuna Zam, a condus un autoturism pe DN7, în localitatea Spini, din direcția Orăștie-Deva, iar din cauza faptului că nu a adaptat viteza la condițiile de drum (respectiv carosabil acoperit cu zăpadă) într-o curbă la stânga deosebit de periculoasă (semnalizată corespunzător), a pierdut controlul asupra autoturismului și ieşit în afara părţii carosabile, unde a lovit un stâlp din beton.

În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto.

În ambele cauze, polițiștii au întocmit dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

 Recomandări preventive privind circulaţia rutieră în siguranţă:

 Având în vedere condiţiile meteorologice specifice sezonului rece, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, poliţiştii recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Asiguraţi o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului şi verificaţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire.

Respectaţi semnalizarea rutieră, precum şi semnalele şi indicaţiile agenţilor de poliţie rutieră!

 

 

 

Biroul de presă- IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *