A doua serie de investigații medicale gratuite pentru persoanele vulnerabile – în cadrul proiectului HE-RO-I

Caravana cu Medici a revenit, sâmbătă, 20 ianuarie, în județul Hunedoara – la Căminul Cultural din localitatea Tâmpa, comuna Băcia.

Mai multe persoane cu vârste între 26 și 58 de ani, aparținând comunităților vulnerabile din municipiul Deva au beneficiat de o nouă serie de investigații medicale gratuite, în campania organizată de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, Compartimentul Local pentru Romi al Primăriei Deva și Direcția de Asistență Socială Deva, în cadrul proiectului „HE-RO-I”, implementat prin Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Filiala Cluj a Caravanei cu Medici și Spitalul Național Universitar din Reykjavik, Islanda.

Persoanele devaforizate din zonele malul Mureșului, Nicolae Grigorescu nr. 45B, strada Hărăului și Uzo Balcan, care au beneficiat de recoltarea analizelor de sânge, în urmă cu o săptămână, au fost supuse, sâmbătă, unor noi investigații realizate de medici specialiști, medici primari și medici rezidenți de la mai multe spitale din Cluj-Napoca.

Fiecare pacient a beneficiat de un consult general cu rezultatul analizelor sânge și EKG, precum și de consult gastroenterologic, în cadrul căruia s-a realizat ecografie abdominală, dar și elastografie hepatică (investigație non-invazivă care permite depistarea și cuantificarea fibrozei hepatice).

Pe de altă parte, medicii implicați în proiect au oferit și recomandări cu privire la stilul de viață și prevenția bolilor hepatice cronice prin măsuri care vizează alimentația, reducerea consumului de alcool și evitarea infectării cu virusuri hepatice.

Toate persoanele care au beneficiat de investigații medicale gratuite în cadrul „HE-RO-I” au fost incluse în registrul electronic al proiectului, pentru urmărirea cazurilor în care au fost depistate afecțiuni cronice ale ficatului.

„HE-RO-I” este un proiect-pilot, în valoare de aproape 1 milion de euro, implementat în 16 județe din România, printre care și Hunedoara. Publicul țintă este reprezentat de persoanele din comunități vulnerabile, cu nivel socio-economic scăzut și acces dificil la servicii medicale. Astfel, medicii și asistenții implicați în proiect se deplasează cu o caravană mobilă, dotată cu aparatură și echipamente imagistice necesare diagnosticării bolilor hepatice cronice, și oferă consultații și recomandări medicale pacienților investigați.

Transportul persoanelor vulnerabile din municipiului Deva la locul desfășurării investigațiilor medicale gratuite a fost asigurat de Societatea de Transport Public Local Deva.

 

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *