Exportul de citostatice şi imunosupresoare, suspendat pentru şase luni

Ministerul Sănătăţii suspendă pentru şase luni exportul de citostatice şi imunosupresoare pentru pacienţii bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant şi care sunt insuficiente pe piaţa din România, a anunţat, vineri, ministrul Sorina Pintea.

Ministerul Sănătăţii va pune în dezbatere publică, pe pagina web http://www.ms.ro, la secţiunea Transparenţă Decizională, proiectul de Ordin pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice-terapeutice-chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România.

Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de 6 luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba de 172 Denumiri Comune Internaţionale (DCI-uri) şi coduri anatomice-teraputice-chimice (125 citostatice şi 47 de imunosupresoare) corespunzătoare mai multor medicamente citostatice şi imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a celor transplantaţi.

Decizia Ministerului Sănătăţii a fost luată în urma notificării venite din partea specialiştilor din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, instituţia cu atribuţii în monitorizarea şi supravegherea pieţei medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor privind lipsa acestor medicamente necesare tratamentului pacienţilor cu cancer sau a celor care au făcut un transplant, precizează Ministerul Săntătăţii.

“Ca ministru nu pot să ignor aceste semnale şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am. Este un Ordin vital, dacă putem să îl numim aşa pentru a putea regla piaţa şi reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienţilor noştri cu afecţiuni cronice. Nu putem să mai stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am semnat 12 autorităţi pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care în prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practică. Pentru a pune în aplicare acest Ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Conform legislaţiei în vigoare, Deţinătorii de Autorizaţii de Punere pe Piaţă (APP-uri), dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *