Şefii Parcului de 5 milioane de euro s-au jucat cu focul „la mica înţelegere”
Parcul de Afaceri Simeria organizează evenimente şi sindrofii, dar siguranţa participanţilor în caz de incendiu este asigurată cu propria răspundere a celor care administrează clădirea, fără autorizaţie ISU. Este vorba de o clădire nouă care a costat cinci milioane de euro şi care se presupune că a fost făcută după toate standardele europene.
O legea care permite „mica înţelegere”
După tragedia de la „Colectiv” foarte multe spaţii publice au fost închise pe motiv că nu prezintă siguranţă în caz de incendiu. În general a fost pus lacătul pe clădiri vechi, neadaptate la noile cerinţe de protecţie împotriva incendiilor – ceea ce poate fi de înţeles. De neînţeles este să nu deţii autorizaţie de funcţionare pentru o sală de spectacole inaugurată în 2015 şi construită – se presupune – după toate „canoanele” comunităţii europene. Asta rămâne o treabă tipic românească la care oficialii dau din colţ în colţ. „Legea permite, până la jumătatea lunii septembrie, să funcţioneze pe propria răspundere. Dacă nu ai putut investi la nivelul la care cere legea, dar vrei să organizezi evenimente, legea îţi permite, dar ai obligaţia să asiguri siguranţa persoanelor care intră şi participă la un eveniment în locaţia respectivă”, spune Anemona Doda, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.
„Pe barba” lui Radu Barb
În sala de spectacole a Parcului de Afaceri Simeria au fost organizate evenimente la care au participat numeroşi elevi, adulţi sau oficialităţi chineze aflate în vizită prin judeţul Hunedoara. Toate sindrofiile s-au făcut „pe barba” directorului ADEH Hunedoara, Radu Barb. Cum de nu are autorizaţie ISU o clădire modernă, scumpă şi nou-nouţă? „Asta nu trebuie să mă întrebaţi pe mine. Eu când am ajuns aici, aşa am găsit situaţia şi tot ce am făcut am făcut pe propria răspundere ca să putem realiza indicatorii. La început a fost mai greu să găsim actele – fiindcă lipseau acte din proiect, i-am sunat şi pe „foştii” şi încet-încet am reuşit să le punem pe toate la punct”, spune Radu Barb, directorul ADEH.
Fostul administrator al Parcului de Afaceri Simeria, Cosmin Joiţoiu, spune că nu mai vrea să discute pe acest subiect. Joiţoiu a preluat parcul în decembrie 2015, la un an după recepţia finală. „Nu avea nici autorizaţii, iar primul pas acesta a fost. Am depus întâi actele pentru spaţiile de producţie şi pentru birouri. Eu am pus osul cât am putut la acel Parc de Afaceri, îl consider o investiţie bună pentru judeţul Hunedoara şi nu vreau să comentez declaraţiile nimănui. Eu ştiu că am făcut tot ceea ce mi-a permis timpul să fac”, spune Cosmin Joiţoiu, fostul şef la Parcului.
Parcul s-a împotmolit în 35.000 lei
Parcul de Afaceri Simeria a fost construit cu fonduri europene printr-un proiect finalizat în decembrie 2014, când la conducerea judeţului se afla Dorin Gligor, iar la Simeria era primar Emil Rîşteiu. Valoarea totala a proiectului a fost de 21.266.662 lei din care 7.818.966,61 lei a fost finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 3.909.483,31 lei reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Hunedoara, iar 9.538.212,08 lei a fost aportul Primăriei Simeria. Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria, spune că recepţia clădirii a fost în regulă, doar că legislaţia s-a înăsprit după „Colectiv”. Totuşi, imobilul s-a făcut cu fonduri europene, la standarde europene, iar legislaţia europeană nu a suferit modificări ca urmare a tragediei din România.
Pe de altă parte, directorul ADEH spune că în curând sala de spectacole va avea autorizaţie de funcţionare ISU. „Am solicitat cerere de ofertă de la firme specializate şi vom face lucrările ce se impun. Iniţial, au vrut 45.000 lei, dar am negociat şi am scos lucrarea la 35.000 lei. În cel mult două săptămâni va fi totul în ordine”, spune Barb. Aşadar aceasta era suma investiţiei pentru care o construcţie de 5.000.000 euro a funcţionat pe „şest” aproape doi ani.
Marcel BOT
Afacerile Fam .Risteu si ceata lui de hoți in frunte cu Sefu pol.Simeria !!