Sediul Tribunalului Deva și al Judecătoriei Deva intră în reparații

Sediul Tribunalului Deva și al Judecătoriei Deva intră în reparații. Compania Națională de Investiții a demarat procedura de proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții: „Reparații capitale și modernizare sediu Tribunalul Hunedoara și Judecatoria Deva”. 19.410.364 de lei este valoarea contractului.

“Prezentul studiu urmărește investigarea stării clădirii din punct de vedere structural, analiza degradărilor şi soluţii de remediere, cât şi adaptări funcţionale. Imobilul este localizat la baza versantului sudic al Dealului Cetății, la capătul nordic al Bulevardului 1 Decembrie 1918, în punctul de intersecție dintre acesta și Str. Avram Iancu. Tribunalul începe să fie construit în anul 1897, cel mai probabil construcția sa fiind extinsă pe o perioadă de câțiva ani. Din punct de vedere al arealelor de protecție, imobilul studiat se înscrie de asemenea într-un context eterogen. Zona are un grad de complexitate mare al elementelor cu valoare istorică și al zonelor cu statut protejat. Din acest punct de vedere clădirea tribunalului este inclusă în zona de protecție a Ansamblului urban ”Bd. 1 Decembrie 1918”, ansamblu care include ambele fronturi ale bulevardului de la un capăt la celălalt. De asemenea, clădirea tribunalului se învecinează cu zone și elemente protejate sau cu valoare istorică”, arată documentația.

Imobilul a îndeplinit funcția de instanță judecătorească și a funcționat ca sediu de instanță judecătorească până în anul 1968, când a intrat în folosința Comitetului Județean de Partid Hunedoara, iar din 1989 până în 2005 a funcționat ca sediu atât pentru Tribunalul Hunedoara, Judecătoria Deva cât și pentru Consiliul Județean Hunedoara, ultimul fiind re-locat în 2005 într-o altă clădire.

Imobilul se prezintă într-o stare de conservare bună din punct de vedere structural şi o stare de degradare a finisajelor, în special datorită faptului că finisajele anvelopei exterioare sunt degradate, ceea ce conduce la agravarea degradărilor existente. Aceste degradări se datorează în principal lipsei efectuării regulate a operațiilor de întreținere curentă, dar și datorită complexității intervenției asupra unui imobil de această dimensiune.

“În cadrul programului de dezvoltare şi de modernizare a procesului de desfăşurare a Justiţiei în România, de aliniere la standardele internaţionale, se impune asigurarea spaţiilor necesare acestor activităţi. S-a urmărit investigarea stării clădirii din punct de vedere structural, analiza degradărilor şi soluţii de remediere, cât şi adaptări funcţionale pentru crearea unui flux optim spre o sală de judecată atât a completului de judecată cât şi a deţinuţilor, sau adaptări la norme actuale privind circulaţia neîngrădită a persoanelor cu handicap”, mai arată documentația.

 

Colaborator

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *