Castelul Nopcșa, reabilitat cu fonduri europene

Castelul Nopcșa din comuna Sântămăria Orlea va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor europene. Monumentul istoric care datează din secolul al XIX-lea are nevoie urgentă de intervenție. În acest sens, s-au accesat fonduri europene, iar acum se caută o societate care să execute lucrările de restaurare. Valoarea estimată a contractului este de 6.791.007 lei.

Potrivit expertizei tehnice, starea tehnică actuală este una degradată.

“Soclurile fundațiilor prezintă fisuri și crăpături la baza pereților în dreptul golurilor de fereastră de la parter datorită tasării diferențiate determinate de variația presiunii la nivelul contactului fundație-teren. Pereții sunt afectați de apa meteorică datorată degradării elementelor de acoperiș care determină scurgerea apei pe fațadele clădirii. Baza pereților exterior este afectată de apele subterane și de suprafață datorită hidroizolației orizontale. Ciclurile repetate de îngheț-dezgheț au provocat exfolierea tencuielii pe suprafețe mari și eroziunea superficial a cărămizilor expuse la intemperii”, arată expertiza tehnică.

Castelul istoricizant s-a construit în jurul anului 1872. Constructorul clădirii cu forma în plan alungită, construită pe două nivele, s-a inspirat din castelele medievale, fapt atestat de frontonul zimțat al fațadei vestice, de turnul de colț impozant, cu forma în plan dreptunghiulară, cu creneluri, cât și de turnulețul octogonal, aflat pe partea de est, respectiv de poarta crenelată, acestea toate oferind ansamblului de clădiri o înfățișare de basm.

Fațada principală este accentuată de un rezalit central, de forma unui bastion, a cărui ziduri de susținere și piloni, respectiv creneluri, fac referire, asemenea fațadei vestice, la perioadele istorice. Intrarea principală se află sub arcada de la parter, iar arcada de la etaj face accesibilă intrarea din pridvor, în parc. Pe acoperișul piramidal, aflat deasupra rezalitului, se află o giruetă în formă de dragon. Ferestrele fațadei principale sunt cu închidere dreaptă, deasupra ferestrelor de la etaj aflându-se sprâncene de cornișă, pătrate, în stil Tudor. Ferestrele fațadei vestice și ale turnului octogonal sunt în arc frânt.

Astăzi, clădirea stă pustie, jefuită, cu tencuială care cade, cu geamuri sparte și fără mobilier.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *