Hidroelectrica continuă demersurile pentru reluarea lucrărilor din Defileul Jiului
Sute de oameni au rămas șomeri după oprirea lucrărilor din Defileul Jiului. Odată sistate lucrările de amenajare hidroenergetică a râului Jiu sute de angajați ai firmelor implicate în proiect au rămas șomeri. Hidroelectrica face demersuri pentru reluarea lucrărilor. Sunt invocate o serie de motive în acest caz.
Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești este un proiect de investiție aprobat de Guvernul României prin HG nr. 10/2003 – hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și HG nr. 1297/2006 privind declararea utilității publice pentru lucrarea de interes național. Data începerii lucrărilor la acest proiect a fost 5 aprilie 2004, conform Ordinului nr. 4394 din 3 martie 2004, anterior înființării Parcului Național Defileul Jiului și a sitului Natura 2000.
Toate actele de reglementare care au grevat promovarea și realizarea acestui obiectiv de investiție au fost obținute cu respectarea dispozițiilor legale și cu plata taxelor aferente. La data de 14.12.2017, Curtea de Apel București, în dosarul nr. 10058/3/2017, a deciziei civile nr. 5378, a decis anularea Autorizației de construire nr. 7 din 2016 emisă de Consiliul Județean Hunedoara. La data emiterii Hotărârii Curții de Apel stadiul de realizare a obiectivului, în procent global, pentru lucrările de construcție este de 88%, iar pentru lucrările de montaj mecanic și electric sunt realizate în procent de 74%.
“Au fost identificate lucrările de punere în siguranță, au fost obținute Certificatele de Urbanism aferente lucrărilor de pe teritoriul județului Gorj și certificatul de urbanism aferent lucrărilor de pe teritoriul județului Hunedoara. Hidroelectrica a notificat în repetate rânduri CJ Gorj și Primăria Aninoasa solicitând urgentarea emiterii autorizațiilor de construire pentru lucrările de punere în siguranță ce trebuie executate în regim de urgență și deoarece nu s-a primit un răspuns favorabil Hidroelectrica a formulat către Primăria Aninoasa Cererea de urgentare privind eliberarea în regim de urgență a autorizației de construire pentru lucrările de punere în siguranță ce trebuie executate pe teritoriul județului Hunedoara și a formulat către CJ Gorj plângere împotriva tergiversării eliberării autorizației de construire pentru lucrările de punere în siguranță ce trebuie executate pe teritoriul județului Gorj. Au fost depuse notificări la APM Gorj și APM Hunedoara, care au emis deciziile inițiale de încadrare”, arată ministerul Energiei.
Totodată, s-au făcut demersuri pentru obținerea Autorizațiilor de Construire pentru lucrările rest de executat în vederea finalizării restului de investiții.
“Având în vedere strategia energetică a României, faptul că indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiții au fost aprobați în HG nr. 10/2003, prin HG 1297/2006 acesta fiind declarat obiectiv de utiliate publică și de interes național și ținând cont de faptul că gradul de realizare este de circa 85%, Hidroelectruca va face toate demersurile legale necesare pentru reluarea lucrărilor în condițile legii și punerea în funcțiune a obiectivelor din Defileul Jiului”, mai arată ministerul.
Prin producerea efectelor Hotărârii Curții de Apel București, Sistemul Energetic Național va fi privat de un aport de 259 GWh/an, (aproximativ 50% din producția UHE Tg-Jiu) ce urmau a fi produși începând cu anul 2018, în condițiile în care investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice sunt destul de reduse în România.
Colaborator
Sa reanceapa lucrarile !