Ia uite cine a ținut pe loc autostrada!

A fost nevoie să treacă șase ani pentru ca autoritățile să se lămurească dacă pot continua sau nu lucrările la autostrada Lugoj-Deva, parte din A1 Nădlac – București, întârziate din cauza descoperirii unei peșteri cu lilieci. Joi dimineață, reprezentanți ai Ministerului Mediului, alături de colegii lor din teritoriu, au căutat liliecii din peștera descoperită odată cu începerea lucrărilor la autostradă.

”Povestea este în felul următor: la un moment dat, autostrada mult vehiculată, de care știți, nu putea să meargă înainte din cauza unei peșteri care a fost descoperită, care a fost desemnată, care… nu știu… Era o peșteră și era foarte mare scandal. Și evident că noi a trebuit să facem cercetări: ce se întâmplă cu peștera? Adică e un lucru serios. Rolul nostru, de Minister al Mediului, este acela de a conserva și a proteja speciile și atunci am mers și am făcut investigațiile de rigoare. În momentul în care constructorul a început să construiască autostrada, a descoperit această peșteră, s-a adresat Comisiei Patrimoniului Speologic, spunând că ”am descoperit o peșteră”. Comisia de Patrimoniu Speologic a făcut-o peșteră și de atunci nu s-a mai construit autostrada”, a explicat Adi Croitoru, director al Compartimentului de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.

Adi Croitoru a mai precizat că este exclusă blocarea lucrărilor la autostradă.

”Ăsta este și rolul meu astăzi, aici. Avem două variante: în cazul în care nu sunt lilieci, cu siguranță nu avem ce discuta. În cazul în care sunt lilieci, noi am pregătit un ordin de relocare, pentru că așa este procedura noastră, fiind o specie protejată și acești lilieci, după ce primim avizul Academiei Române, îi vom muta la o altă peșteră, în condiții similare, absolut identice. Colegii au spus că au găsit între unul și 10 indivizi, prin monitorizări. Eu voiam ca, în momentul în care intrăm aici, să văd și cantitatea de guano, adică dejecțiile liliacului. Eu am venit să protejez specia, în cazul în care există și să-i relochez. Și, dacă nu există, vă spun cu subiect și predicat că nu există și închidem acest subiect și autostrada se poate construi liniștită”, a mai spus directoarea Compartimentului de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, înainte de a intra în peștera care le-a dat bătăi de cap constructorilor autostrăzii.

Nici lilieci. Nici guano

Adi Croitoru, croindu-și drum spre ieșirea din peștera cu lilieci (pe care nu i-a găsit)

La ieșirea din peșteră, oficialii ministerului au declarat că nu au văzut nici urmă de liliac. Și nici de guano. A apărut însă un liliac răzleț în bătaia camerelor de filmat.

”Arată ca un habitat, e posibil să fie lilieci. Noi nu am explorat… Nu putem spune cu certitudine. Și atunci când nu putem spune cu certitudine, nu putem nici să considerăm că nu există. Și soluția pe care noi o adoptăm este soluția care împacă ambele variante. Adică în cazul în care sunt, ei pot fi relocați în altă parte. Nu costă bani, nu se întâmplă nimic cu specia și avem și noi sufletul împăcat că poate au fost doi trei pe care nu i-am văzut”, mai spune Adi Croitoru.

Mai mult, Croitoru susține că, deși e director în minister din 2015, a aflat despre povestea cu liliecii abia în urmă cu două luni.

Autostrada Lugoj-Deva, tronsonul IV – lungimea tronsonului IV este puțun peste 22 de km și face legătura între nodul de la Ilia și cel de la Șoimuș, acolo unde începe autostrada Deva-Orăștie. Lucrările la acest tronson costă 419,4 milioane de lei.

Anamaria NEDELCOFF

 

 

 

citește și:

 

 

 

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *