Lupte, meditaţii şi antrenamente în cetăţile dacice. Ministerul Culturii: „Nu e potrivit!”
Nu este vorba de reconstituiri istorice sau de evenimente aprobate de autorităţi şi desfăşurate sub supravegherea istoricilor. Nişte practicanţi de kick-boxing s-au gândit să organizeze antrenamente şi sesiuni de meditaţie în monumentele UNESCO din Munţii Orăştiei. Strânşi sub titulatura de „Academia getică de luptă”, sportivii îmbrăcaţi în costume care seamănă cu cele dacice au deja un program bine stabilit şi anunţat pe reţelele de socializare. La vederea imaginilor, oficialii din Ministerul Culturii spun că aşa ceva, nu este permis într-un monument, mai ales într-unul care ar trebui considerat sacru de către toţi românii.
„Noi, Academie Getică de Luptă „PANAITE” vă invităm la un antrenament alături de noi, duminică 7 aprilie, începând cu orele 12:00 în Cetatea Geto-Dacilor de la Costeşti – Cetăţuia. (…) noi, Geto-Dacii de la Academia Getică de Luptă „PANAITE”, sub îndrumarea Maestrului Alin Panaite, Duminică (31 Martie 2019) am urcat în Cetatea Geto-Dacilor de la Bănița cu scopul de a onora memoria Străbunilor prin Antrenament și Meditație. Sentimentul avut acolo nu poate fi exprimat prin cuvinte ci doar trăit, simțeam cu toții cum Cetatea Bănița devenise vie precum în urmă cu două milenii. Prezența Străbunilor s-a făcut simțită prin sentimente Divine devenind pentru noi o certitudine că cineva acolo sus ne vede și ne iubește. (…) Antrenamentele vor fi oferite GRATUIT si vor fi coordonate de renumitul Maestru ALIN PANAITE.” Mesajul postat pe facebook este semnat: „Cu dragoste, Academia Getică de Luptă „PANAITE”.
Luptătorii s-au filmat în Cetatea Băniţa şi îşi invită simpatizanţii la Costeşti, apoi şi în restul fortăreţelor din Munţii Orăştiei. Prezent la Deva, secretarul de stat în Ministerul Culturii a aflat de iniţiativa sportivă. Alexandru Pugna spune că cetăţile dacice sunt foarte importante pentru istoria neamului şi tocmai de asta ar trebui o mare atenţie în alegerea unor evenimente care se desfăşoară în aceste situri: „Eu consider că nu e potrivit ce doresc unii să realizeze acolo – vor spune mulţi că e un lucru modern, să îmbini boxul – trecutul cu prezentul, să faci un arc peste timp. Personal, nu sunt de acord. Trebuie să avem extrem de mare grijă şi responsabilitate cu felul în care le punem în lumină şi ce vrem să realizăm în aceste locuri, care sunt totuşi locuri sacre. Unii nu ştiu să respecte cu adevărat ce avem acolo, artefactele care există, însemnele care vorbesc despre însemnătatea acelui loc. Aceasta e problema cea mai dureroasă, că distrug lucruri şi pot duce la denaturarea a ceea ce avem acolo”, explică secretarul de stat.
Nici o autoritate din judeţ nu a autorizat o asemenea manifestare: „Nu a luat nimeni legătura cu noi, nimeni nu ne-a informat despre ce e vorba, nu ne-au întrebat dacă este voie. În cazul unor monumente la care nu se cunoaşte administratorul sau proprietarul, trebuie informată primăria şi cerut acceptul”, spune Angelica Bălos, de la Direcţia de Cultură Hunedoara. Specialiştii de la Institutul Naţional al Patrimoniului spun că există riscul ca asemenea manifestări să producă pagube monumentelor: „Avem cazuri concrete în care astfel de manifestări au produs şi deteriorări ale monumentelor, în mod special la Feţele Albe, unde a izbucnit un incendiu provocat de un ritual fantezist care se practica acolo. Sunt o serie întreagă de alte cazuri de această natură”, spune Ştefan Bâlici, managerul de la Institutul Naţional al Patrimoniului.
În ultimii ani au apărut tot mai multe informaţii despre ritualuri ciudate care au loc în cetăţile dacice, despre turişti care le distrug sau evenimente care nu au nici o legătură cu istoria antică. Asemenea lucruri nu s-ar întâmpla dacă monumentele dacice ar avea asigurată pază. „Am început discuţiile cu conducerea Consiliului Judeţean şi vom găsi soluţia cea mai rapidă pentru a rezolva acest aspect care trebuia rezolvat de mult timp. Este libertate, fiecare face ceea ce crede, dar trebuie să avem echilibru şi să fim atenţi ce facem în aceste locuri”, spune secretarul de stat Alexandru Pugna.
În programul „Academiei getice de luptă” este prevăzută şi o întâlnire la Sarmizegetusa Regia. Administraţia monumentzului spune că aşa ceva nu este posibil: „Nu spune nimeni că aceşti oameni distrug monumentele, însă se crează un precedent periculos. Nu poţi intra să faci sport într-un templu, e ca şi cum te-ai antrena în biserică. În monumente, trebuie să intri şi să te porţi după cum spune regulamentul de vizitare”, spune administratorului sitului Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky. Acesta spune că nu îi cunoaşte pe aceşti „geto-daci”: „De obicei, cei care iubesc istoria acestor locuri şi o respectă ni se alătură ca voluntari la tot felul de acţiuni precum sunt cele de ecologizare, de plantare de puieţi. Nu ştiu să fi venit vreodată alături de noi.”
Replica Hunedoara, alături de alte publicaţii locale şi naţionale, a atras de multe ori atenţia asupra distrugerilor provocate de unii vizitatori, care afectează monumentele. Recent, în Cetatea Costeşti, a fost amenajată chiar o construcţie circulară lângă unul din templele dacice. Experţii în patrimoniu cred că istoricii ar trebui să ofere publicului cât mai multe informaţii tocmai pentru a acoperi setea de informaţii şi a evita să apară teorii fanteziste, crede Ştefan Bâlici de la Institutul Naţional al Patrimoniului: „Despre cultura dacilor ştim multe, dar nu ştim anumite lucruri. E foarte important să existe comunicare din partea cercetătorilor pentru a nu lăsa acest spaţiu liber în care să se nască tot felul de interpretări, manifestări care mai de care mai originale care, de fapt, nu au de-a face cu cultura dacilor, nici cu valorificarea în manieră optimă a siturilor acestea extraordinare.”
Laura OANĂ