Sectorul financiar bancar și creditele românilor
Analizând articolele noii Ordonanței 114/ 2018 – proiectul modificat, aflat în dezbatere publică, poți desprinde, “la cald” câteva concluzii:
Taxa pentru sistemul bancar se aplică doar creditelor pentru persoane fizice si juridice din sectorul privat. Cu alte cuvinte, nu numai ca Ordonanța 114 nu va reduce ratele la creditele românilor, dar va determina ca ei să plătească mai mult! Această ordonanță scutește de taxă creditele către stat, administrația centrală si locală, și taxează creditele către sectorul privat, persoane fizice si juridice! Adică îi împovărează și mai mult exact pe cei care plătesc taxe și impozite pentru a susține dezmățul financiar al guvernului!
Atât timp cât sunt încă determinate de piață, dobânzile la credite în România rămân cu mult mai mari decat dobânzile din țări cu rating mai bun și cu o economie mai deschisă si mai competitivă. Dobânzile sunt drastic influențate de inflația pe care o consolidează politica economică pro-ciclică a PSD-ALDE. Non-performanța economică și politica financiară dezastruoasă influențează determinant nivelul dobânzilor! Măsurile de politică monetară sunt paleative, nu curative într-o economie de piață!
Alternativa este și mai sumbră: naționalizarea sistemului bancar, cu tot cortegiul de influențe negative economice, sociale și politice. Din păcate, Art 87 alin 7 din ordonantă duce în această periculoasă direcție:
„Indicatorii ţintă de creştere a creditării şi de diminuare a marjei de dobândă, precum și marja de referință a dobânzii se stabilesc anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, cu recomandarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială. Pentru anul 2019, pentru fiecare instituție bancară, ținta de creștere a creditării este de + 8,0 la suta, ținta de diminuare a marjei de dobânda este de -8,0 la suta, iar marja de referința a dobânzii este de 4,0 puncte procentuale.”
Noile condiții de creditare cu formulele descrise de PSD-ALDE ca fiind magice, (dar care necesită alocarea de timp pentru simulări), nu se aplica creditelor in derulare, ci începând 2 mai 2019, pentru creditele noi de consum și pentru refinanțarea celor vechi. În ceea ce privește refinanțarea creditelor, se știe că ele antrenează noi cheltuieli pentru împrumutat, iar rezultatul obținut va fi, în cel mai bun caz, o menținere la același nivel al dobânzii. Pretenția că Ordonanța 114 micșorează dobânzile împrumutaților este o minciună!
Dacă se va dovedi că amatorismul guvernanților este dublat și de interese geo-strategice străine de traiectoria pe care s-a înscris țara în 2007, cu susținerea categorică a poporului român, valențele guvernării PSD-ALDE devin profund antinaționale! În consecință, totul devine posibil în România “pentru că pot”.
Singura scăpare este votul popular anti-PSD-ALDE, din alegerile care urmează, vot care poate stopa imperativ derapajele grave ale actualei puteri.
Eleonora-Carmen Hărău
Senator PNL