GB-ul de date mobile. Mai ieftin la Monaco decât în România

Este întotdeauna o experiență deosebită să dai în pelegrinările de pe NET peste rezultate de-ale ”cercetătorilor britanici”. Temele sunt mai întotdeauna interesante, iar rezultatele surprinzătoare. Recent cable.co.uk a publicat un top al țărilor lumii bazat pe prețul mediu pe care fiecare țară îl plătește pentru 1 GB de trafic pe NET.

Concluziile sunt cu atât de surprinzătoare cu cât prețul unui GB este invers proporțional cu gradul de dezvoltare economică al unei țări. Găsim țări bogate cu prețuri mici și țări sărace unde tariful este înrobitor. Totul depinde de infrastructura specifică existentă. O rețea de bandă largă mobilă și fixă bună permite câștiguri substanțiale în condiții de rulaj mare și tarife mici. O rețea mai puțin dezvoltată, înseamnă trafic de date mic care induce tarife mărite pentru obținerea profitului scontat.

Monaco mai ieftin ca Bucureștiul

Oricât ar părea de nedrept, ”ronțăirea” unui GB-it de date mobile pe telefon la Monaco e mai ieftină decât la București. Nedrept luând în considerare diferențele de salarii nete medii dintre cele două țări. Socotiți și dumneavoastră. Un cetățean al ducatului câștigă în medie 5200 de euro pe lună net și plătește GB cu 1,21 dolari. Un român arde GB cu 1, 89 de dolari plătiți din 580 de euro, cât îi intră în medie salariu net în fiecare lună.

Totuși, stăm mai bine decât vecinii

Dacă analizăm studiul englezilor ne dăm însă repede seama că nu avem de ce să ne considerăm ghinioniștii topului. De ce să ne comparăm cu Monaco? Mai bine aruncăm o privire în vecini. De exemplu, în Serbia, salariul mediu net este de circa 400 de euro. Pentru sârbi însă navigarea pe NET în lipsa wi-fi este aproape un lux. Costul mediu al unui GB este de 4,83 dolari. Nici moldovenii nu se pot lăuda cu costuri mici pentru NET cu un tarif mediu de 2,82 dolari/GB, cu un dolar mai mult decât noi, la un salariu mediu net de doar 212 euro. Nici ceilalți vecini nu au motiv să fie mai mulțumiți, deși unii au salarii mai mari decât ale noastre. Ungurii plătesc în medie 6,56 dolari/GB (cam cât nemții), iar bulgarii 7,15 dolari/GB (puțin sub tariful mexicanilor). Ce să mai spunem însă de greci care pentru fiecare GB consumat la plajă trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 32,71 dolari (!!).

GB-ul, între lux și chilipir pe glob

De îndată de se iese din spațiul UE tarifele la NET o iau razna. În sus și în jos. Spicuim din studiu că în SUA și Canada,  datele mobile se vând cu puțin peste 12 dolari gigabite-ul, în timp ce rușii navighează cu doar 0,91 dolari pe unitate. Un consumator de date mobile din China plătește 9,89 dolari pe GB, în timp ce în vecini, la pakistanezi tariful e doar de 1,82 dolari. Un irakian plătește 8 dolari/GB.

În deșertul Sahara prețurile datelor mobile au variații aproape aberante. Algeria (5,15 dolari/GB), Ciad (23,33 dolari/GB), Egipt (1,49 dolari/GB), Sudan (0,67 dolari/GB) și Niger (1,38 dolari/GB). În Antartica tariful pentru datele mobile este ZERO! Pentru că acolo nu există!

Cel mai mic tarif pentru date mobile se înregistrează în India, unde, la doar 0,26 dolari, GB-itul este de 288 ori mai ieftin decât în Zimbabwe, unde folosirea datelor mobile se taxează cu prețul mediu de 75,2 dolari/GB (record mondial). Salariu mediu net în Zimbabwe e de 358 de euro.

Puteți consulta harta interactivă a tarifelor de date mobile în lume AICI.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *