O nouă dare în plată la CEH?
O nouă dare în plată pentru ștergerea unor datorii ar putea avea loc la Complexul Energetic Hunedoara. Este o cutumă a statului român în ceea ce privește companiile energetice din județ, indiferent de denumirea lor. Regia Autonomă a Huilei, Compania Națională a Huilei sunt doar două din societățile care au beneficiat de o astfel de măsură, care este avută în vedere acum la Complexul Energetic Hunedoara.
Comisia Europeană solicită statului român recuperarea ajutorului de stat acordat, ilegal, Complexului Energetic Hunedoara. Au fost constituite mai multe grupuri de lucru care analizează măsurile care pot fi luate pentru a recupera banii de la CEH, dar și pentru continuarea activității societății.
Se vorbește de darea în plată a activelor în contul datoriilor ce sunt de recuperat, dar și de continuarea activității pentru menținerea în echilibru a Sistemului Energetic Național, dar și pentru furnizarea agentului termic.
“În cadrul celor două reuniuni ale grupului de lucru care au avut loc până în prezent (6 decembrie 2018 – n.r. și 7 ianuarie 2019 – n.r.), s-au purtat discuții pentru stabilirea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a deciziei Comisiei Europene, respectiv îndeplinirea obligațiilor stabilite la art. 5, stabilirea autorităților responsabile, stabilirea unui calendar și a datei unei videoconferințe cu reprezentanții Comisiei Europene în care să fie clarificate aspectele problematice legate de implementarea deciziei. Precizăm că autoritatea de concurență a avut un rol activ, atât în organizarea reuniunilor grupului de lucru, cât șin în discuțiile care au avut loc cu această ocazie, asigurând încadrarea în prevederile legale specifice”, arată Consiliul Concurenței.
Altfel spus, în termen de două luni de la notificarea deciziei, autoritățile române trebuie să transmită la Comisia Europeană informații despre suma totală (principalul și dobânzile de recuperare) care urmează a fi recuperată de la CEH. Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane EUR, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. Potrivit acestuia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente.
“De asemenea, în data de 15.01.2019, Consiliul Concurenței a organizat, la sediul Guvernului României, Comitetul interinstituțional pentru gestionarea cazurilor sensibile cu incidență în domeniul ajutorului de stat, coordonat de domnul viceprim-ministru Viorel Ștefan, organism în cadrul căruia au fost reluate discuțiile pe marginea cazului CEH cu toate autoritățile implicate, în special în ceea ce privește identificarea unor soluții pentru menținerea exploatării activelor necesare pentru siguranța Sistemului Energetic Național (Ministerul Energiei și ANAF vor conlucra pentru elaborarea cadrului legal pentru darea în plată în contul datoriilor a activelor viabile, iar Ministerul Energiei și Ministerul Mediului pentru soluționarea problemelor de mediu la Centrala Electroenergetică Deva)”, mai notează Consiliul Concurenței.
Anul acesta a mai avut loc o videoconferință cu reprezentanții Comisiei Europene care cer garanții din partea statului român.
Monika BACIU