FSANP: „Avem cu 4.698 mai mulți infractori pe străzi, dintre care 70% recidivează”

Efectul Legii recursului compensatoriu, numită „grațiere mascată” într-o postare facută publică, astăzi, pe site-ul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), este o scădere a numărului deținuților cu 4698, în ultimul an. Eliberați, prin reducerea pedepsei, aceștia sunt pe străzi.

Cu 4.698 a scăzut numărul deținuților din penitenciarele romanești în ultimul an, ca efect al grațierii mascate. La 5 octombrie 2017 în penitenciare se aflau 25.960 detinuti, azi mai sunt 21.262.

Cifra de 4.698 reprezintă diferența netă. Numărul beneficiarilor recursului compensatoriu este, evident, mult mai mare, parte dintre beneficiari s-au mai întors între timp și oricum există un flux natural de intrări-ieșiri de aproximativ 800 de detinuți, de aproape un an cei care ies având pedeapsa redusă cu 1/5 pe motiv de condiții de detenție improprii.

Publicul s-a obișnuit deja cu ideea, presa nici nu mai remarcă faptul că dintre cei 4.689 sunt destui care recidivează după ce guvernanții au aprobat un act de clemență pe termen lung sub pretextul unei modernizări a sistemului, care un an mai tarziu se află înca în etapa de plimbat hârtii și angajamente financiare incerte. Încet, încet se va adeveri și c-a fost doar un pretext, dar va fi prea târziu.

Mai nou însă șefii de la centru ai pușcăriilor și din justiție folosesc aceasta scădere a numărului deținuților ca argument împotriva recuperării deficitului de resurse umane și a plății orelor suplimentare restante. Sigur, c-o fac fără să ințeleagă cum stă treaba cu influența evoluției numărului deținuților asupra volumului de misiuni, dar o fac. Din birou e simplu.

Pâna una alta, de notat una dintre „reușitele” ultimului an de guvernare: avem cu 4.698 de infractori mai multi pe străzi, dintre care 70% recidivează comițând noi infracțiuni și producând noi victime și prejudicii”, scrie pe site-ul FSANP.

 

Sursa: www.fsanp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *