Aproape 50 de procurori, vizaţi de prevederile OUG privind justiţa
Secţia pentru procurori a CSM a decis, ca urmare a aplicării prevederilor OUG privind justiţia, încetarea delegării pentru 48 de procurori de la DNA, DIICOT, de la Parchetul ICCJ şi de la alte parchete, din cauza neîndeplinirii condiţiilor de vechime sau de grad.
Pentru neîndeplinirea condiţiilor de vechime au încetat delegările pentru doi procurori şefi din DIICOT: Ion Florei – procuror şef birou Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; Ionică Marius Petrişor – procuror şef serviciu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Din acelaşi motiv au încetat delegările unor procurori numiţi pe funcţii de execuţie din DNA – 9 procurori şi din DIICOT – 3. Procurorii care pleacă din DNA sunt: Gabriela Castravete, Marian Chiriac, Ciprian Gherasim, Ştefan Ispăşoiu, Marian Moşteanu, Veronica Oprea, Corneliu Marinel Pavel, Florentin Riza şi Simona Troacă. Din DIICOT pleacă Elena Carmina Brânduşi, Viorel Oprea şi Doriana Rotaru.
Pentru neîndeplinirea condiţiilor de grad, au încetat delegările în cazul a 12 procurori din Parchetul ICCJ, 4 dintre ei fiind de la Secţia Parchetelor militare, şi a altor 22 de la parchete din ţară.
CSM a stabilit miercuri că prevederile articolului VII din actul normativ, referitor la condiţiile pentru menţinerea în funcţie a procurorior din Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, se aplică doar pentru viitor.
Conform art.VII din ordonanţă, act normativ adoptat luni de Guvern şi publicat marţi în Monitorul Oficial, procurorii care, la data intrării în vigoare a OUG, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, „rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Parchetul General a cerut, miercuri, Avocatul Poporului să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la aspecte de neconstituţionalitate conţinute de articolul VII din OUG 92 referitor la menţinerea în funcţie a procurorilor. Solicitări similare au depus şi PNL şi USR.