Guvernul Tudose riscă afurisenia ca să facă rost de bani. Va risca, oare?
E oare chiar așa de grav? Statistic, ”gaura” bugetară a guvernărilor Dragnea, unu și doi, este de 2,2 miliarde de lei în doar cinci luni. Adevărat, un record în materie de ineficiență pe unitatea de timp. Dar, pensiile vin încă, șomajul nu a crescut, și se pare că încă se mai mișcă ceva pe șantierul autostrăzii spre Lugoj, sfidând viziunea de mobilitate birjărească a deputatului Nicolicea.
Și atunci, de ce atâta panică!? Simplu! Se discută despre Impozitarea BOR-ului! Dacă actuala Putere are ”îndrăzneala” să se gândească la taxarea Bisericii înseamnă că e groasă rău cu bugetul țării.
Pe de altă parte, față de aberațiile de până acum, această inițiativă fiscală, dacă se va concretiza, are șanse reale să fie primită bine de către români. Puțini sunt cei care ar prefera naționalizarea administrării Pilonului 2 de pensii, în locul impozitării popimii. În plus, ar fi un gest de dreptate fiscală față de mediul de afaceri. Este imposibil să nu observi că Biserica a devenit în anii din urmă un fel de dublură a Oficiului Stării Civile, unde pe bandă rulantă, preotul devine de prea multe ori un simplu prestator de slujbe, în care harul și trăirea divină sunt cu atât mai bine simulate cu cât cotizația este mai babană. Și cum am putea să denumim decât activitate economică tot comerțul prin care Biserica vinde cărți religioase, icoane, lumânări și diferite obiecte de cult. Conform legii orice activitate economică trebuie să fie impozitată.
În plus, taxarea BOR-ului ar aduce cert și transparent, mult mai mulți bani la buget. Evaluasem prin 2015 că la nivelul județului Hunedoara, afacerile bisericii se ridică lunar la circa 600 de mii de lei. La nivel national, performanța economică a BOR-ului e fulminantă, depășind randamentul unor operatori economici cum ar fi, de exemplu, Hidroelectrica. Prin urmare, impozitând Biserica, Guvernul Tudose ar câștiga la două capete: o dată, ar găsi o sursă sigură, importantă și legală de alimentare a bugetului, și, doi, s-ar bucura pentru prima data de asentimentul popular.
Cu toate acestea, chiar dacă pledoaria consilierului primului-ministru, Eugen Teodorovici, pentru impozitarea Bisericii are justețea ei și e perfect legală părerea mea este că nu se va ajunge la așa ceva niciodată.
Și nu e vorba de o eventuală revoltă a fețelor bisericești. Guvernul ar putea trece peste asta.
Dar nu ar putea trece niciodată peste afurisenia șefului de la partid, domnul Liviu Dragnea. Motivul este evident. Îl puteți descifra AICI, înlocuind în minte numele lui Victor Ponta cu cel al actualului șef de la PSD.
Adrian SĂLĂGEAN
P.S.: Liviu Dragnea a confirmat mai repede de cât mă așteptam! Se opune impozitării BOR-ului. Iar Eugen Teodorovici a fost demis, vineri seara, pentru declarațiile sale legate de impozitarea Bisericii. Deci, asta e, nu avem ce face decât varianta Decameronului! Adică acoperim gaura bugetară cu Pilonul 2 de pensii.