Strategia energetică a României nu face vorbire despre minele Lupeni și Lonea

Minele Lupeni și Lonea sunt inexistente în strategia energetică a României. Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei, la sfârșitul săptămânii trecute, iar soarta cărbunelui din Valea Jiului pare pecetluită.

„Producția de lignit și huilă în România depinde direct de cererea națională de resurse energetice primare în sectorul de producere a energiei electrice și de resursele/rezervele de care dispune România. Rolul cărbunelui în mixul de energie electrică va depinde de competitivitatea prețului materiei prime,  cu influență directă în prețul energiei produse din această resursă energetică primară. Producția de lignit energetic se realizează în principal în bazinul minier al Olteniei într-un număr de 15 perimetre miniere în care, prin capacitățile de producție instalate, se poate realiza o producție flexibilă între 20 și 30 milioane tone/an. Resursele de lignit sunt epuizabile, iar în actualele perimetre termenul de concesiune acordat prin licențe de exploatare a depășit prima jumătate. Asigurarea necesarului de lignit pentru funcționarea în condiții de eficiență economică a centralelor electrice se va realiza prin identificarea și deschiderea unor noi perimetre miniere numai în condiții de eficiență economică. Necesarul de huilă pentru producerea energiei electrice și termice va fi asigurat din  producția minelor Vulcan și Livezeni completat cu necesarul din import, până la reconfigurarea capacităților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă energetică primară mai eficientă”, arată strategia energetică a României.

Cărbunele din Valea Jiului este dificil de exploatat, costurile fiind ridicate. Rezervele de huilă ar mai ajunge încă 100 de ani, însă din cauze economice se pune lacătul pe exploatarea cărbunelui.

„În perioadele meteorologice extreme, cărbunele stă la baza rezilienței alimentării cu energie și a bunei funcționări a Sistemului Energetic National (SEN), acoperind o treime din necesarul de energie electrică. Resursele de huilă din România cunoscute sunt de 232 mil. tone [85 mil. tep] din care exploatabile în perimetre concesionate 83 mil. tone [30 mil. tep]. La un consum mediu al rezervelor de 0.3 mil. tep/an gradul de asigurare cu resurse de huila este de 104 ani dar exploatarea acestei resurse energetice primare este condiționată de fezabilitatea economică a exploatărilor. Puterea calorifică medie a huilei exploatate în România este de 3.650 kcal/kg”, mai arată documentul.

Potrivit documentului, “necesarul de huilă pentru producerea energiei electrice și termice va fi asigurat din  producția minelor Vulcan și Livezeni completat cu necesarul din import, până la reconfigurarea capacităților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă energetică primară mai eficientă”. În ceea ce privește minele Lupeni și Lonea, acestea nici nu sunt incluse în vreun fel în strategia energetică a României. Conform acordului cu Comisia Europeană, cele două entități miniere trebuie să își înceteze activitatea la data de 31 decembrie anul acesta.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *