Hunedoreanul care, de 35 de ani,  învață tinerii să sară spre medalii

Nicolae Alexe, fost campion național la săritura în lungime, s-a specializat pe formarea de atleți de performanță.

De fugit, într-un fel sau altul, cam fugim toți. Fără să pot evita formulele figurate mult mai răspândite care vizează fugi rușinoase de răspundere, sau fugi cavalerești după femei, adevărul este că, la propriu, tot mai mulți români maturi, cu diferite motivații, fug pe la maratoane după glorie, anonim prin parcuri pentru sănătate, sau ca să amâne apropierea bătrâneții.

Întrebarea care se pune este dacă tot fugim, oare câți dintre noi aleargă cu adevărat? Puțină lume știe că și alergatul poate fi evaluat după norme de corectitudine. „E vorba de foarte multe elemente pentru a defini un alergat atletic. Amploarea ridicării tălpilor, mișcarea brațelor, orientarea tălpii, ținuta trunchiului sunt doar câteva. Îmi e de ajuns să văd pe cineva fugind ca să-mi dau seama dacă a făcut sau nu vreodată atletism”, spune profesorul Nicolae Alexe. Cu o experiență de antrenorat de peste 35 de ani,  în tinerețe, Nicolae Alexe a fost campion național la săritura în lungime.  Dibăcia sa de antrenor a fost relevată de-a lungul anilor de performanțele sportivilor săi  care au bifat zeci de titluri naționale şi balcanice la triplu salt și săritură în lungime. Numele campioanei Florentina Marincu-Iușco este relevant pentru blazonul de antrenor al lui Nicolae Alexe. Deși este cel mai atașat de sărituri,  antrenorul hunedorean a obținut titluri naționale cu elevii săi și la alergări și chiar la maraton.

Cea mai grea probă atletică

O singură probă i se pare lui Nicolae Alexe imposibil de abordat. „Pentru mine săritura cu prăjina este cea mai grea probă atletică. Am sărit de câteva ori în studenție, doar așa cu scop pedagogic. În plus, aici la Deva, această specialitate este imposibil de practicat din cauza costurilor și a dotării precare a stadionului municipal. Prăjinile sunt confecționate dintr-un material special foarte costisitor și trebuie să fie personalizate  funcție de greutatea și talia atletului”, spune antrenorul.

Fitness de adolescent: degetul care face click pe mouse

Una din observațiile antrenorului este că în decurs de 20 de ani patrimoniul fizic al noilor generații s-a alterat. „Obezitatea este principalul inamic al sănătății tinerilor. Educația fizică a prea multora dintre aceștia se rezumă la mișcare degetului care face click pe mouse. Există o distanțare nefastă fată de mișcare, cu atât mai mult față de atletismul de performanță ”, spune antrenorul. Cu toate acestea, se poate consemna un ușor reviriment al practicării sportului (alergare, ciclism) la nivelul ”seniorilor” care sunt influențați de valul de campanii ”pro sănătate” de pe mass-media. Dacă acum 20-30 de ani să vezi un ”patruzecist” în maieu și șort făcând jogging prin Deva avea forța de impact al ineditului, astăzi pe străzile din oraș grupurile de alergători au devenit marca cotidianului.

Mereu în față la suta de metri

Cu toate că e trecut de prima tinerețe, Nicolae Alexe se menține într-o condiție fizică bună. Ca antrenor consideră că trebuie să fi un model pentru cei pe care îi antrenezi. Ce credibilitate ar avea un antrenor de atletism cu burtă? Dovada că este în formă reiese și din timpul pe care Nicolae Alexe îl poate scoate la o alergare pe 100 de metri. ”Nu e de record mondial, firește! Dar e suficient de mic ca să-i depășesc pe mulți dintre cei care sunt azi cu 30-35 de nai mai tineri ca mine”, declară antrenorul.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *