Băuturile energizate vor fi interzise minorilor
Un proiect de hotărâre al Ministerului de Sănătate, propune ca consumul și comercializarea băuturilor energizante să fie interzis persoanelor sub 18 ani. Ba mai mult, să fie interzisă comercializare acestora în incintele spitalicești, în curtea școlilor sau la o distanţă mai mică de 50 metri faţă de orice punct de acces în unităţi de învăţământ, exepție făcând unitățle de învățământ superior.
Numeroasele studii efectuate în ultimii ani, în mai multe țări cu un ridicat nivel de consum al
băuturilor energizante, au aratat că marea majoritate a efectelelor adverse raportate sunt cauzate de dozele mari de cafeină conținute de energizante, atunci când au fost consumate mai multe doze cu o singură ocazie.
Cercetările au arătat care sunt efectele consumului de băuturi energizante: inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate conduce la moarte subită. De asemenea, s-a observat că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalțului dentar și la reducerea abilităților cognitive și tulburări comportamentale (la un consum cronic de peste 2-3 porții pe zi).
Reglementarea comercializării băuturilor energizante în UE și în alte țări
În UE (Ungaria, Suedia, Marea Britanie) și SUA deja sunt reglementări în care se recomandă
evitarea acestor tipuri de băuturi de către copii și atenționare inclusiv pentru sportivii de performanță.Germania și Elveția au adoptat norme specifice privind băuturile energizante, iar țări precum Belgia, Danemarca și Olanda au prevederi în legislația națională privind adaosul de vitamine și alte substanțe, care sunt de asemenea aplicabile băuturilor energizante.
Lituania a fost prima țară din UE în care a intrat în vigoare legea care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor (2014).
Reglementarea vânzării băuturilor energizante în România
Deoarece vânzarea băuturilor energizante nu este restricționată deocamdată prin lege, ca și consumul de alcool și fumatul, există un potențial de risc în creștere pentru sănătatea publică, cu predilecție pentru sectorul vârstelor mici.
Având în vedere rezultatele studiului de percepție a populației din grupe de vârste diferite (ca și consumatori) cu privire la băuturile energizante comercializate în România, efectuat de INSP în anul 2016 și de asemenea, faptul ca legislația națională nu reglementează în mod particular comercializarea băuturilor energizante, se impun măsuri legislative în acest domeniu, atât în scop preventiv, cât și de minimizare a efectelor consumului de băuturi energizante de către populație, în special grupurile de vârstă sub 18 ani.