Vorbește istoria neamului
În tumultul vremii și vremurilor în care trăim, oamenii din comuna Boșorod ne învață ce înseamnă evadarea. Evadarea în natură și evadarea din cotidianul alert. Localitatea este un monument al tradiției și autenticității. Datorită descoperirilor arheologice, comuna a fost inclusă pe lista monumentelor UNESCO.
Comuna Boșorod a găzduit manifestarea anuală “Vorbește istoria neamului”, sărbătoarea de suflet a comunei. Așa, autoritățile locale vor să pună în valoare monumentele istorice, care datează de secole.
Localnicii respectă cu sfințenie tradițiile. Obiceiurile le definesc identitatea. Îmbrăcați în port tradițional, localnicii au respectat tradițiile. Portul popular al zonei este de o frumusețe autentică. Femeile poartă ciupag cu rânduri, poale, opreje, lecăr şi ciştineu, iar costumul bărbătesc este alcătuit din cămeşe cusută cu pui, cioareci, lecăr sau căput, iar pe cap căciulă de miel. Cusăturile ce împodobesc costumul popular sunt variate, de regulă alb-negru, dar se mai foloseau nuanţe discrete de galben, verde, albasrtru, roşu. Costumele căluşerilor sunt deosebite, ei purtând peste cămeşe pieptar bogat ornamentat, panglici tricolore în cruce, căciulă cu pene de păun, iar la picioare zdrăncane colorate. Cămeşile bărbaţilor se încreţesc la spate, realizarea unor pliuri cât mai mărunte fiind un prilej de fală pentru femeia care reuşea să le facă. Așa cum este obiceiul, nedeia nu a început fără binecuvântarea preoților.
Monika BACIU