Concert coral și expoziție fotografică în Peștera Bolii
Fotografii document și un concert înălțător. Cu acestea s-au putut delecta turiștii care au sosit, astăzi, la Peștera Bolii. Forografii-document din timpul Primului Război Mondial au fost expuse la intrarea în Peșteră. Momente inedite au Asociația Petroșa Aqua, custodele Peșterii Bolii, a organizat un concert coral multiconfesional susținut de coruri religioase. Acesta se află la cea de-a VIII-a ediție, concertele corale religioase fiind deosbit de apreciate, urmare a acusticii deosebite pe care o prezintă Peștera Bolii pentru acest tip de evenimente cultual-religioase.
“Este concertul anual, însă anul acestea ne-am dorit să fie ceva mai deosebit pentru a marca aniversarea celor 100 de ani scurși de la Mare Unire. Am organizat, astfel, o expoziție dedicată Centenarului”, a declarat Imre Szuhanek, președintele Asociației Petro Aqua.
Poze de acum 100 de ani care descriu activitatea trupelor române în timpul războiului au fost expuse pântecele Peșterii Bolii. Sunt imagini rare, care au fost obținute cu mare dificultate de custozii Peșterii Bolii.
“Am avut acea expoziție cu fotografii care descriu Valea Jiului în timpul Primului Război Mondial. Sunt 65 de fotografii, care au peste 100 de ani și am reușit cu greu să le adunăm. Expoziția se circumscrie Centenarului. Luptele din Valea Jiului au împlinit 102 ani. A fost foarte greu să adunăm pozele. Atunci când a izbucnit războiul, în anul 1916, armata română nu avea nici medici, dar forografi. Multe dintre fotografii le-am găsit pe site-urile germane”, a spus Ovidiu Rizopol, vicepreșeidntele Asociației Petro Aqua.
O fotografie – mărturie, așa este descrisă poza Ecaterinei Teodoroiu. Organizatorii evenimentului de astăzi, spun că această poză este cea mai reușită.
“Fotografia Ecaterinei Teodoroiu am găsit-o pe un site german. Aceste site-uri au prezentat luptele din Valea Jiului. Cel mai dramatic eveniment care s-a petrecut, în acele timpuri în Valea Jiului, este că aici au murit 5400 de militari, numai în Straja au murit 1600. Aici au fost lupte teribile”, a mai spus Ovidiu Rizopol.
Expoziția fotografică se înscrie în programul Centenarului România 100. Unele fotografii înfățișează scene dramatice, cu soldați răniți, imagini realizate atât în tabăra milutară română, cât și în cea germană.
Monika BACIU