„Școala de vară de restaurare” la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează, în perioada 5 – 11 iunie 2018, ediția a III-a a acțiunii intitulate„Școala de vară de restaurare”. Evenimentul va debuta marți, 5 iunie 2016, de la ora 11.00, în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia, scopul principal al acestuia fiind promovarea activităţii de restaurare în rândul tinerilor cu speranța că pe viitor vor îmbrățișa această profesie, salvarea patrimoniului mobil şi imobil constituind o prioritate în momentul de faţă. Lipsa de informare asupra importantei activităţii de restaurare şi conservare precum şi intervenţia neavizată asupra obiectelor de patrimoniu a dus la pierderea masivă a unor artefacte şi concomitent la distrugerea unor mărturii istorice asupra evoluţiei vieţii şi locuirii umane.
Acţiunea, la care vor participa 20 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a – secțiunea ceramică – de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, însoțiți de prof. Ana Iancu, se va desfășura pe trei paliere: prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă şi hârtie, realizată de restauratori experţi în domeniu; demonstraţii practice a procesului de restaurare, acţiune interactivă unde participanţii vor putea realiza sub îndrumarea specialiştilor diverse operaţiuni; expoziţie cu obiectele restaurate urmată de oferirea de diplome şi premii participanţilor. Trebuie precizat faptul că toate intervenţiile vor fi efectuate pe materiale comune, nefiind afectat patrimoniul mobil al instituţiei.
„Toate activitățile care se desfășoară în cursul acestei școli sunt incluse într-o campanie de promovare a profesiei de restaurator şi a rolului important pe care acesta îl deţine într-o instituţie muzeală, acela de salvare a patrimoniului cultural naţional”, declară responsabilul de proiect, Ioana Popițiu, şeful Secţiei Restaurare-Investigaţii-Conservare din cadrul MCDR.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva