Brad: Omizile au asediat orașul

Grupuri întregi de omizii atacă vegetaţia din jurul blocurilor, iar oamenii se plâng că, de la gardurile vii, dăunătorii au trecut la trandafiri şi cireşi. Brădenii se confruntă de mai bine de o săptămână cu această problemă care a afectat zonele verzi din municipiul Brad.

Sesizate de localnici, autorităţile fitosanitare avertizează primăriile care se confruntă cu aceste insecte să intervină de urgenţă pentru îndepărtarea acestui flagel.

Sunt zone întregi în oraş unde gardul viu deja s-a uscat şi puţinele frunze verzi rămase atrag ca magneţii omizile verzi şi păroase. Locuitorii din Brad spun că prima dată au observat dăunătorii în gardul viu, apoi insectele au trecut şi la alte tipuri de vegetaţie: au invadat tufele de trandafiri şi au urcat în cireşii dintre blocuri. Brădenii se plâng că omizile lasă prăpăd în urma lor. “Uitaţi acolo unde e gardul uscat. De o săptămână era plin de larve micuţe şi verzi care au mâncat tot. Când au terminat cu gardul de aici, le-am văzut şi în tufele de după bloc. Nu îmi vine să cred că s-a uscat tot pe lângă noi. Anul trecut şi la început de primăvara a fost verde, acum e totul uscat, mai uscat decât a fost în iarnă”, spune un bărbat.

Oamenii sunt îngroziţi de ce rămâne în urma omizilor: “E praf tot acum! Au fost zile la rând când erau atât de multe omizi că păreau ciorchini de struguri!” Acelaşi peisaj dezolant apare în tot mai multe locuri din oraş: “Nu e doar aici la noi, se întâmplă asta în mai multe locuri din oraş. Am văzut gardurile uscate şi m-am uitat dinadins în ele, erau aceleaşi omizi ca la noi, la bloc”, zice un bătrânel. Autorităţile fitosanitare au emis avertizări către primării şi le cer să intervină. Specialiştii de la Oficiul Fitosanitar Deva arată că este vorba de Cydalima perspectalis, adică “omida păroasă a buxusului”, o insectă periculoasă din cauza distrugerilor provocate: “Este agresivă şi este al doilea an în care avem semnalate ravagii în judeţul Hunedoara. Căldură din ultima perioadă a “ajutat-o”. Noi am transmis recent a doua avertizare primăriilor şi persoanelor interesate care au acest arbust şi am recomandat anumite tratamente”, spune Marinela Ioja, şef birou la  Oficiul FitosanitarHunedoara.

Brădenii spun că s-au descurcat singuri şi au cerut tratamente la farmaciile fitosanitare. “Eu am cumpărat soluţie, am preparat-o şi am stropit tufele din faţa blocului. Au murit, dar mi-e teamă că am făcut totul cam târziu pentru că o mulţime de plante s-au uscat”, povesteşte o brădeancă. Specialiştii spun că acest tip de omidă nu este periculos pentru oameni şi nu provoacă iritaţii. În schimb, este un dăunător periculos pentru vegetaţie.

Provine din estul Asiei şi a fost adus în Europa odată cu materialul săditor. Observat pentru prima dată, în Germania, în 2007, acum s-a semnalat prezenţa sa pe tot continentul.

Larvele sunt verzui, cu negi negricioși pe corp, păroși, iar lungimea corpului depășeşte 4 cm.

Fluturii au anvergura aripilor de aproximativ 4 cm, de culoare albă mătăsoasă, cu o bandă lată pe margini, de culoare maro-închis. Aceștia sunt foarte mobili și trăiesc aproximativ două săptămâni.

Omizile preferă speciile genului Buxus şi frecvent pot produce o defoliere totală, care duce la uscarea exemplarelor atacate.

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *