Pensiile din viitor trebuie pregătite acum!
În data de 13 iunie 2017, Institutul Naţional de Statistică a publicat ultimele date disponibile cu privire la evoluţia numărului de pensionari din România, iar acestea indică, pentru primul trimestru din anul 2017, o diminuare cu cca. 11 mii de pensionari, adică până la 5.234 mii de pensionari. De asemenea, Institutul Naţional de Statistică a comunicat că pensia medie lunară a crescut la 1.016 lei, fiind mai mare cu 6,1% faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 981 lei.
Din perspectiva sustenabilităţii curente, creşterea economică din acest an şi, poate, şi din anii trecuți, scăderea semnificativă a şomajului, creşterea ocupării,au adus ameliorări semnificative şi asupra ratei de dependenţă, astfel încât, raportul naţional dintre numărul de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor s-a îmbunătăţit, ajungând la 9/10. Este drept că în unele judeţe, cum ar fi de pildă judeţul Teleorman, raportul este profund nesustenabile de 17/10.
Cu toate acestea, potrivit structurii demografice a populaţiei României, începând cu anul 2025, numărul angajaţilor care vor putea căpăta statutul de pensionari pentru limită de vârstă sau pensionare anticipată va înregistra un flux extrem de important (persoanele născute la începutul anilor ’60), în vreme ce populaţia activă disponibilă va scădea considerabil.
Autoritățile par să uite că pensiile de mâine trebuie pregătite astăzi, pericolul prăbușirii sistemului de pensii, despre care economiști reputați ai lumii vorbesc din ce în ce mai des, pare a nu sensibiliza guvernul României. În timp ce la nivelul executivului din alte țări ale UE se întreprind măsuri energice pentru sustenabilizarea sistemului de pensii, la noi nu s-au făcut nici măcar prognoze și estimări!
Prin urmare, se impun cel puțin următoarele acțiuni:
- elaborarea, la nivelul ministerului, a prognozelor cu privire la dinamica raportului dintre numărul de pensionari şi cel al angajaţilor, începând cu anul 2025.
- estimarea numărului beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (indemnizaţia socială), începând cu 2025?
Pe aceste baze se pot construi, urgent, măsuri clare, implementate încă din anul 2017, în vederea sustenabilizării sistemului public de pensii (Pilonul I) mai ales că există o țintă de asigurare, într-un termen rezonabil, a unei valori a punctului de pensie, de 45% din valoarea salariului mediu brut.
Senator PNL Eleonora-Carmen HĂRĂU
foto: KeywordSuggest.org