„Trei, Doamne! Şi toţi trei?!”
România, statul membru al Uniunii Europene cu una dintre cele mai slabe rate de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile în perioada 2007-2013, are astăzi, nu unul, nu doi, ci trei miniştri cu atribuţii şi titulatură în domeniul afacerilor europene şi al fondurilor europene. Guvernul României are în componenţa sa actuală un Viceprim-ministru al fondurilor europene, un ministru delegat pentru fonduri europene şi un ministru al afacerilor europene.
Oricine ar vedea structura Guvernului PSD-ALDE ar zice imediat că acest guvern are o deosebită preocupare în atragerea fondurilor europene având trei miniştri cu atribuţii în domeniu. Ar mai putea zice că alte state membre ar trebui să-şi ia notiţe de la Guvernul României! Din păcate, ştim cu toţii că lucrurile nu stau nicidecum aşa…
Săptămâna trecută, oficiali ai Comisiei Europene au anunţat sec şi dur faptul că nici măcar una dintre autorităţile de management din România, necesare pentru realizarea programelor sectoriale în cadrul financiar 2014-2020, nu este acreditată, iar procesul de evaluare şi audit a fost suspendat, pe termen nedefinit, pentru că nu sunt respectate rigorile europene în privinţa eliminării fraudelor şi, mai ales, nu sunt respectate exigenţele în ceea ce priveşte procesul de transparentizare şi debirocratizare a utilizării fondurilor nerambursabile. Deşi această veste foarte proastă trebuia să se lasă cu ceva demiteri din Guvern, la Bucureşti s-a aşternut o linişte surdă, iar fiecare dintre cei trei miniştri au dat din colţ în colţ, încercând scuze care mai de care mai trăznite.
Primul dintre cei trei miniştri a încercat să spună că oficialii Comisiei Europene mint şi că nu-i adevărat ceea ce se spune despre competenţa miniştrilor de la Bucureşti.
Al doilea ministru dintre cei trei a acuzat Comisia de rea-credinţă, acuzând că aceasta are ceva cu România.
În cele din urmă, cel de-al treilea ministrul, acela cunoscut ca evazionist, cel care în calitatea sa de fost ministru al mediului, ocolea taxa de poluare, legiferată de propria persoană, înmatriculându-şi maşina în Bulgaria, nu a mai avut ce face şi a recunoscut incompetenţa grosolană şi eşecul vădit al actualului guvern în a atrage banii gratuiţi de la Uniunea Europeană. Inexplicabil este, în context, cum ministrul delegat pentru fonduri europene ne minte în faţă şi ne spune că a găsit soluţia miraculoasă! Adică proiectele pentru care există bani europeni, să se demareze pe fonduri de la bugetul naţional! Care buget?! Acela în care se strâng tot mai puţini bani? Şi de ce de la bugetul naţional şi nu de la cel european? Oare cu cumva pentru că rigorile de transparenţă, de standard de cost, de anti-fraudă sunt mult mai relaxate? Este de analizat dacă, nu cumva, acesta este motivul.
Situaţia poatea avea și alte urmări grave. Să nu uităm că Guvernul Dragnea-Grindeanu şi-a fundamentat veniturile bugetare pentru acest an, estimând că va aduce în ţară, adică va deconta de la Comisia Europeană, peste 22 de miliarde de lei. Se știe, însă, că este o mare diferenţă între a contracta proiecte şi a deconta efectiv facturile de la Uniunea Europeană. Și nu trebuie uitat nici faptul că în ultimul exerciţiu finaciar România avea contratate sume de 100%, dar de decontat nu s-a ajuns nici la 80%. În funcţie de performanţele absorbţiei din acest cadrul financiar, sunt determinate şi drepturile financiare viitoare ale României, adică alocările din exerciţiul financiar 2020-2026. Și nu ar trebui să ne mirăm dacă, în exerciţiul financiar viitor, vom avea alocate fonduri mai mici, din cauza incompetenţei Guvernului PSD-ALDE. Experţii evaluează corecţia financiar şi la peste 10 miliarde de euro în viitorul exerciţiu financiar.
Este clar că acești trei miniştri cu atribuţii în domeniul fondurilor europene nu fac nici măcar cât unul bun şi că, probabil, se luptă între ei pentru „premiul” de cel mai incompetent ministru al Guvernului Dragnea-Grindeanu. Din păcate, consecinţele acestei incompetenţe sunt plătite nu de Liviu Dragnea, nu de Sorin Grindeanu, ci de întreaga populaţie a României!
Senator PNL – Eleonora-Carmen HĂRĂU