Tezaurul dacic recuperat din Austria
Sute de monede antice, 13 brăţări multispiralice dacice regale din aur și multe alte obiecte dacice au fost recuperate din Austria. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a susținut conferință de presă prilejuită de repatrierea și prezentarea a 473 de monede și 18 podoabe dacice din argint, bunuri de patrimoniu de o valoare istorică excepţională, identificate și recuperate în contextul cercetărilor efectuate de către procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție într-o cauză vizând traficul ilicit de bunuri culturale mobile.
“Ca urmare a operaţiunilor de recuperare şi repatriere a bunurilor de patrimoniu identificate în contextul activităților de cercetare penală, realizate inclusiv prin aplicarea convenţiei UNIDROIT, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu: 13 brăţări multispiralice dacice regale din aur (totalizând 12,633 kg de aur), un colier cu pandativi și cercei din aur (provenind din cetatea dacică de la Căpâlna – monument UNESCO), 1035 monede din aur de tip Koson (totalizând 8,7 kg aur), 215 drahme din argint de tip Koson, peste 50 de stateri din aur de tip Lysimachos (circa 0,5 kg), peste 5000 de denari romani din argint (imperiali și republicani), peste 70 de piese de podoabă din argint, două table din bronz reprezentând legea municipiului Troesmis, statuia reprezentând pe zeul Hercule, precum și alte obiecte de cult, arme și unelte, din antichitate și Evul Mediu”, arată informarea Ministerului Public.
La eveniment a participat și Ernest Oberländer – Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie a României, precum și reprezentanți ai instituțiilor ce au colaborat la acțiunea de recuperare și repatriere din Austria a bunurilor de patrimoniu. Pe lângă instituțiile statului român implicate alături de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Inspectoratul General al Poliției Române, Ambasada României în Republica Austria, Ministerul Culturii și Identității Naționale şi Muzeul Naţional de Istorie a României, acțiunea a beneficiat de sprijinul Ambasadei Republicii Austria în România și al Poliției din orașul austriac Salzburg.
“Furtul și traficarea unor bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din situri arheologice, clasate monument istoric, prin efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, constituie de 13 ani obiectul mai multor dosare penale. În total, peste 15 cauze au fost instrumentate sau sunt în curs de soluționare pe rolul parchetelor, iar până în prezent peste 40 de persoane au fost trimise în judecată, 21 fiind condamnate definitiv de căte instanțele de judecată. Ca urmare a cercetărilor efectuate în aceste cauze, au fost recuperate importante obiecte de patrimoniu, unele dintre acestea fiind repatriate în cadrul procedurilor judiciare internaționale”, mai arată informarea.
Până în acest moment, în șapte dosare au fost pronunțate hotărâri definitive de condamnare, iar alte trei, în care au fost, de asemenea, recuperate numeroase bunuri de patrimoniu, soluționate de procurori prin rechizitoriu, se află pe rolul instanțelor de judecată. Investigarea infracţiunilor contra patrimoniului cultural reprezintă, încă din 2017, una din direcțiile strategice de acțiune ale Ministerului Public. Anchetele penale desfășurate în cauzele care s-au finalizat cu recuperarea bunurilor de tezaur dacic sustrase din siturile arheologice românești sunt în concordonță cu decizia Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2017 de proclamare a anului 2018 ca An european al patrimoniului cultural, al cărei obiectiv îl reprezintă protejarea patrimoniului cultural european, precum și consolidarea unei identități europene.
Monika BACIU