Poluare pe râul Mureș
Autoritățile hunedorene au intrat în alertă, după ce râul Mureș a fost poluat cu ulei provenit de la termocentrala Iernut, din județul Mureș. Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, ai Gărzii de Mediu și Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, sub coordonarea prefectului județului, Fabius Tiberiu Kiszely, s-au mobilizat și au construit un baraj absorbant pentru oprirea uleiului. Pentru operativitate, prefectul județului, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara și inspectorul șef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demean s-au deplasat pe malul râului Mureș și au convocat grupul de suport tehnic format din specialiști din mai multe instituții.
“În urma poluării accidentale a cursului de apă Mureș, produsă în data de 13.04.2018, pe raza localității Iernut, jud. Mureș, forțe din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș și Crișuri, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara și Arad și a Inspectoratului pentru Situații de UrgențăHunedoara acționează pentru montarea unor baraje absorbante, acestea fiind amplasate la confluența râului Căian cu râul Mureș, în zona localității Bejan, comuna Șoimuș. Din informațiile primite de la ISU Alba, pata de ulei a trecut de barajul absorbant montat pe râul Mureș, pe raza localității Șibot”, arată informarea Prefecturii Hunedoara.
Reprezentanții ISU și SGA au luat măsuri pentru a deschide golirile de fund în vederea asigurării unei curgeri laminare în amonte. Montarea s-a făcut oblic față de axul principal de curgere pentru a putea dirija unda de poluare către mal unde există posibilitatea de a recupera agentul poluant cu pompe de absorbție la suprafață. În cursul zilei de astăzi se vor monta încă două baraje absorbante. Lucrările se execută de către SGA Hunedoara în cooperare cu ISU Hunedoara. Unda de poluare nu a ajuns până la această oră în zona de captare.
„La Termocentrala Iernut s-a fisurat bazinul unui transformator de ulei şi pe canalul de evacuare s-a infiltrat o cantitate relativ mare de ulei şi a intrat în râul Mureş. Conform procedurilor, am sistat evacuarea termocentralei şi, din păcate, din cauza debitului mare al râului Mureş, cam 180 metri cubi pe secundă, viteza de dispersie şi de deplasare a fost foarte mare. În timp ce noi luam probele de la faţa locului, pata de ulei a ajuns la Luduş. Ne-am speriat şi noi că e mai mare cantitatea, dar se pare că e sub o tonă”, a precizat la momentul procedurii incidentului, Cristian Baratnovici, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş.
Râul Mureş a fost poluat accidental, vineri, cu ulei în urma unei fisuri la un transformator de la o termocentrală a Romgaz de la Iernut. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Astfel de baraje absorbante au fost construite pe tot cursul Mureșului.
Monika BACIU