HUNEDOARA NATURISTĂ. Pâinea hunedoreană care te vitaminizează și nu te lasă să faci burtă

Pâinea hunedoreană care te vitaminizează și nu te lasă să faci burtă

Nu îi place să-și etaleze statutul de om de afaceri. Muncește ”sub acoperire”. Chiar o amuză atunci când este întrebată dacă patronul o plătește bine. În ciuda aparențelor însă, Lia Marinela Pădurean este un întreprinzător pur sânge. Și-a deschis propria afacere în 1992 și de atunci a reușit să-și ducă afacerile înainte. A trecut cu bine prin mai multe crize economice, a evitat un faliment decontat din cauza necinstei unor foști salariați și are permanent, în rezervă, opțiunea de a se dezvolta. Știe să facă singură, cu mâna ei, munca făcută de proprii salariați. Dincolo de toate însă, cred că a contribuit decisiv la această longevitate în afaceri produsul pe care hunedoreanca îl oferă clienților. Lia Marinela Pădurean face PÂINE.

Amelioratorii ”concediați” în 24 de ore

De peste 10 ani, pe fișa de aprovizionare cu materie primă a micii brutării deținute de Lia Pădurean nu mai figurează decât făină premium, drojdie, sare și apă. Adică exact ingredientele necesare fabricării unei pâini naturale și sănătoase. Într-o zi a anului 2006 întreprinzătoarea a luat o decizie radicală: nici un fir de amelioratori în pâine. ”Foloseam și eu amelioratori pentru menținerea prospețimii pâinii. Eram interesată de subiect în acea perioadă și căutam pe NET ce alte substanțe aș mai putea pune în pâine să o fac mai pufoasă, mai albă, sau mai rumenă. Am găsit totodată și sute de comentarii și informații despre cât de nocivi sunt pentru sănătate amelioratorii, am mai întrebat pe unul, pe altul și, la un moment dat,  m-am decis.  Am schimbat rețeta de fabricare a pâinii în 24 de ore. De atunci toată pâinea noastră e naturală sută la sută”, precizează întreprinzătoarea.

De ce brutarii iubesc amelioratorii în pâine?

Cei care lucrează în branșă știu. La rețetele cu amelioratori grijile brutarilor sunt mai mici. Prelungirea prea mult a unei pauze de cafea, este compensată de amelioratori, chiar dacă timpul maxim de dospire a fost depășit. Este de înțeles atunci de ce renunțarea la acești aditivi alimentari în rețeta pâinii nu a fost însoțită de aplauze la scenă deschisă. O primă problemă a apărut chiar în interiorul propriei brutării. ”Brutarii mei au fost foarte nemulțumiți. Lipsa amelioratorilor face procesul tehnologic de fabricare a pâinii mult mai riguros. Timpi exacți, proporții precise. O depășire a timpului standard de dospire, de exemplu,  poate compromite tot lotul de producție”, explică întreprinzătoarea. A luat ceva timp până ce brutarii care lucrau la Lia Pădurean s-au obișnuit cu stresul provocat de noul proces tehnologic, mult mai pretențios.

Mărimea contează, dar numai pentru cei care mănâncă din ochi

Și dacă credeți că nemulțumirea brutarilor a fost singurul hop pe care l-a avut de trecut Lia Pădurean pentru a-și vinde pâinea naturistă sunteți încă departe de adevăr. O problemă cu adevărat greu de trecut a fost la început ignoranța consumatorilor. Oamenii nu mai știu diferența dintre o pâine umflată ”cu steroizi” și una sănătoasă. ”Să vă explic. Vine clientul și cerea o pâine de 700 de grame. Când i-o ofer tresare surprins. I se pare că e prea mică, pare neîncrezător că respectă gramajul. Cumpăra apoi o pâine cu amelioratori de lângă noi și, de multe ori, în trecere pe la standul nostru, mi-o arată ironic, ceva de genul ”vezi cucoană asta-i pâine de 700 de grame”, explică brutărița. Și asta numai pentru că oamenii nu au știut, și încă nu știu, că o pâine naturală e mai mică și mai densă decât pâinea umflată cu amelioratori.

Cum testăm dacă o pâine e naturală?

Există o metodă sigură de a determina dacă pâinea pe care o mâncăm este naturală sau dacă conține amelioratori. ”Este un test foarte simplu. Se taie o felie din pâine și se pune într-un vas cu apă. Pâinea naturală nu se deșiră niciodată, felia va rămâne întreagă și după ce se îmbibă cu apă. Dacă în fabricarea pâinii s-au folosit amelioratori felia de pâine se deșiră, se fărâmițează imediat ce este înmuiată în apă”, explică Lia Pădurean. Datorită proprietăților ei, de a nu-și pierde forma la contact cu apa sau cu vinul, pâinea fabricată în brutăria hunedorencei este folosită și ca prescură în ritualurile bisericești.

Cum se face o PÂINE?

Făină, drojdie, apă, sare. Atât folosește Lia Pădurean în prepararea pâinii. Sortimentația este dată de tipul de făină folosit. Circa 70 la sută din ofertă este ocupată de pâinea neagră la prepararea căreia este folosită făină neagră, cu tărâțe sau fără, făină de secară, făină multicereale, sau făină de secară, făină neagră și tărâță extrafină amestec care este folosit la specialitatea casei, pâinea țărănească. Procesul tehnologic este riguros, trebuie respectați timpii specifici de dospire sau de coacere. Față de pâinea ”ameliorată” coacerea pâinii naturiste durează aproape dublu. Mica brutărie a hunedorencei folosește un cuptor tradițional pe vatră, cel mai potrivit pentru produsele firmei. Pâinea integrală are un volum mai mic la același gramaj decât pâinea ”comercială” și are o textură mai densă.

Și chiar este mai sănătoasă?

De ce să mâncăm pâinea sobră fabricată în mica brutărie a Liei Pădurean când la doi pași de standul ei din piață găsim pâine albă, pufoasă, umflată care la testul ochiometric este clar mai atractivă? În primul rând pentru gust. Pâinea integrală, naturistă, tradițională, ”de casă” sau cum doriți să-i mai spuneți are gust de…pâine. Miroase a pâine. Și, peste toate, nu expune organismul la riscul unor boli grave, cancerul de colon și diabetul fiind printre ele. Există numeroase studii care spun că pâinea integrală este bogată în fibre naturale, vitamine și minerale. Circa trei sferturi dintr-o pâine integrală de 300 de grame, acoperă 40 % din necesarul zilnic de vitamine B1, B3, B6, precum si 40 % din necesarul de fier. De asemenea, pâinea integrală conține de trei ori mai multe vitamine și oligoelemente și de cinci ori mai mult magneziu, calciu și fosfor, decât pâinea ”modernă”. Un alt avantaj al consumului de pâine integrală este că nu predispune la obezitate, își păstrează calitățile timp îndelungat și este bine tolerată și de persoanele cu afecțiuni digestive.

Ceva despre bani, piață costuri și salariați

Practic Lia Marinela Pădurean este propriul ei salariat. Vinde în magazinul firmei, dar știe să facă și munca brutarului atunci când e nevoie. Are doi angajați în brutărie care se ocupă permanent de fluxul de producție. Produce între șapte și opt tone de pâine integrală pe lună. Cererea pe piață pentru pâinea ei este mai mare decât poate fabrica mica brutărie. Clienții întârziați ai magazinului nu mai găsesc de obicei după-amiaza pâinea dorită. O creștere a producției ar duce în primul rând la o optimizare a costurilor care ar fi extrem de benefică în balanța financiară a firmei. Exemplul dat de întreprinzător este legat de consumul de gaz pe unitatea de produs. ”Consum circa 3000 de mc de gaz pe lună. Un procent însemnat din acest gaz e ars de pomană, doar pentru încălzirea cuptorului.  Dacă aș putea crește producția la dublu, ciclurile de producție ar presupune mai puține opriri-porniri ale cuptorului, lucru care ar duce la o reducere a costului de producție pe fiecare pâine”, explică Lia Pădurean. Există însă un impediment care duce la amânarea creșterii producției deocamdată. ”Nu găsesc brutari pricepuți. Cei din generația veche s-au pensionat, nu mai lucrează, iar de tineri interesați de această meserie nu am auzit! Ca să ating o producție de 15-16 tone de pâine pe lună mi-ar trebui cel puțin trei brutari în plus, dar nimeni nu se mai califică ca să vină să lucreze în căldură, lângă un cuptor de pâine!”

Mica afacere cu pâine a familiei a devenit în 20 de ani un stil de viață pentru Lia Marinela Pădurean. Întreprinzătorul duce viața unui salariat harnic și motivat, lucrează cot la cot cu proprii ei salariați și se bazează pe două principii în afaceri. Unul este acela inspirat din înțelepciunea germană care spune că atunci când vrei ca afacerea ta să meargă bine ar fi recomandat ca fabrica să fie și casă pentru tine.

În fine, pentru clientela sa, Lia Marinela Pădurean are un alt principiu: ”Nu vând nimănui altceva decât mănânc eu!”  Să recunoaștem, o raritate în jungla producătorilor de tot felul de la noi și de aiurea.

(n.r. – Punctul comercial este în șirul de magazine de pâine aflate la etaj în hala pieței din Deva. Produsele se găsesc și în magazinele naturiste. E vorba de produsele Glava Paniro.)

 

Adrian SĂLĂGEAN

2 comentarii la „HUNEDOARA NATURISTĂ. Pâinea hunedoreană care te vitaminizează și nu te lasă să faci burtă

  • 18 martie 2018 la 9:26
    Permalink

    Buna ziua! De ce in comunicatul de presa nu se specifica si denumirea firmei sau a magazinului?

    Răspunde
    • 18 martie 2018 la 10:09
      Permalink

      Punctul comercial este in șirul de magazine de pâine aflate la etaj în hala pieței din Deva. Produsele se găsesc și în magazinele naturiste. E vorba de produsele Glava Paniro.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *