Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre profeți

După fiecare sărbătoare mare a Mântuitorului sau a Maicii Domnului, în tradiția creștină, este cinstit și sfântul care a avut un rol important în ziua care urmează acelui eveniment, astfel că, după ce a fost botezat Isus de către Sfântul Ioan Botezătorul, în râul Iordanului, la data de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, pe data de 7 ianuarie. Mitropolitul Hierotheos Vlachos, explică pe înțelesul tuturor despre cel mai mare profet: „Însemnătatea Sfântului Ioan Botezatorul”.

Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Sfântul Ioan „a trăit în vremea Împăratului Irod, care îşi repudiase nevasta şi trăia în desfrâu cu soţia fratelui său. Ioan îl mustră, iar Irodiada obţine arestarea şi chiar capul lui în schimbul unui dans pe care fiica ei, Salomeea, îl desemnează la sărbătoarea zilei de naştere a lui Irod. Nănaşul lui Iisus este şi patronul pruncilor pe care îi ajută să nu moară nebotezaţi. Sfântul Ion „botează” gerul, frigul se mai înmoaie. Sunt locuri unde tinerii colindă în noaptea de ajun. Iordănitorii stropesc cu apă oamenii. Femeile merg la moaşă cu plocon. Se spune că Sfântul Ion a fost păstor de capre. Nu văzuse niciodată chip de om. Când voia să se roage lui Dumnezeu sărea peste un butuc înainte şi înapoi zicând: asta ţie, Doamne, asta mie, Doamne. Nişte oameni care s-au dus să-l vadă l-au îndrumat spre biserică. Acolo el i-a văzut pe credincioşi purtându-şi păcatele în spate ca pe nişte snopi de paie. Vrând să fie ca ei, a luat în spate şi el un snop, unul adevărat. Preotul a crezut că îşi bate joc şi l-a dat afară. Întors acasă, a început din nou să sară peste butuc. Şi se spune că lui Dumnezeu îi erau mai plăcute rugăciunile lui decât ale celor care umblau în biserici…” (Irina Nicolau – „Ghidul sărbătorilor româneşti”).

Potrivit învăţăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos. Soţia fratelui lui Irod a fost cea care a poruncit să i se taie capul lui Ioan Botezătorul, din ură, la un ospăţ de ziua lui Irod.

De reținut este faptul că, biserica i-a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători, însemnate în calendarul creștin:

  • Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie),
  • Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie),
  • A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai),
  • Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie),
  • Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august),
  • Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie).

Potrivit datelor comunicate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul MAI, 436.873 de români poartă prenumele Ioan, 366.329 au prenumele Ionuţ, iar 319.994 se numesc Ion.

În plus, prenumele Ionel este înregistrat la 131.634 de bărbaţi, 19.867 se numesc Nelu, iar alţi 7.931 de români au prenumele Ivan. Un număr de 4.363 se numesc Jan, 4.361 – Ionică, 3.307 – Jean şi 1.778 – Ioniţă.

În ceea ce priveşte prenumele feminine, 394.552 de românce se numesc Ioana, 148.488 de femei au prenumele Ionela, iar 71.757 – Oana. Un număr de 19.006 de femei se numesc Ionica, în timp ce prenumele Nela este purtat de 10.645 de românce, iar alte 6.752 se numesc Ionelia. Alte prenume purtate de femei care îşi serbează onomatisca marţi sunt Jana – 4.665, Ionuţa – 579 şi Onuţa de 133.

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *