RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 18 NOIEMBRIE 2024
ASTA-I SĂRĂCIE? ROMÂNII AU CUMPĂRAT MAI MULTE LOCUINȚE

Printre declarații și lozinci plângăcioase care încearcă să acrediteze ideea că suntem ”milogii” Europei, faptele arată altceva. Cât de ”milogi” suntem, dacă piața imobiliară din România a înregistrat la 10 luni o creștere față de anul trecut? Cu toate că prețurile la imobiliare au explodat în 2024, acest lucru nu a afectat negativ numărul de tranzacții, ba din contră: în acest an, în primele zece luni, au fost consemnate 136.000 de tranzacții, față de 125.000 în aceeași perioadă din 2023, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În Capitală s-au vândut cele mai multe imobile, 41.000, cu +11% apartamente în ianuarie-octombrie 2024, față de primele zece luni din 2023. Pe locul al doilea se poziționează județul Timiș, cu 8.500 de tranzacții. Astfel, a fost consemnată o creștere de 5% față de anul trecut. Județele Iași și Cluj completează topul. În Iași, tranzacțiile au explodat, cu 60%. ANCPI a consemnat 8.145 de tranzacții. La Cluj a fost bifată o creștere de 2%. În total, 7.666 de apartamente vândute. Dacă asta-i sărăcie, cum arată atunci bogăția?

MARȚI, 19 NOIEMBRIE 2024
SCUMPIRI, SCUMPIRI

De mult timp, autoturismele diesel nu mai sunt râvnite de români pentru costul redus al motorinei față de benzină. Dacă acum 20-25 de ani, prețul motorinei era cu aproape 25 la sută sub cel al benzinei, situația s-a schimbat complet în ultimul deceniu. Iar tendința se păstrează. Petrom a crescut pe 19 noiembrie prețurile la motorina vândută în stațiile proprii, menținând prețul benzinei, ceea ce crește diferența de preț dintre cei doi carburanți la peste 20 de bani per litru. Este a șaptea modificare de preț a carburanților din această lună, iar ultimele schimbări au arătat evoluții divergente: benzina s-a ieftinit sau a rămas la același preț, dar motorina s-a scumpit,

 

MIERCURI, 20 NOIEMBRIE 2024
A ARUNCAT LA GUNOI 500 DE MILIOANE DE LIRE STERLINE

Faptul divers al săptămânii vine din Marea Britanie. Acolo, în groapa de gunoi din Newport, zace o avere de peste 500 de milioane de lire sterline. Cum e posibil? Simplu. Din greșeală, un englez a aruncat la gunoi un hard-disk pe care se aflau codurile de acces pentru 8000 de Bitcoin. Englezul a achiziționat Bitcoin-urile, cunoscute și sub denumirea de BTC, în primii ani ai criptomonedei. Cheia sa privată – o cheie digitală utilizată pentru a accesa monedele – era stocată pe hard disk-ul computerului său, pe care l-a scos ulterior când și-a actualizat PC-ul, depozitându-l într-un sertar al biroului său. Hard disk-ul a rămas în sertar până în 2013, când omul l-a aruncat accidental. În momentul în care l-a aruncat, criptomonedele valorau 4 milioane de lire sterline. Între timp valoarea lor a ajuns la peste 560 de milioane de lire sterline. Este o sumă pentru care cetățeanul cere acum aprobare pentru a face excavații în groapa de gunoi din zona Newport pentru a-și recupera averea de pe hard-disc. Ca să influențeze autoritățile locale pentru accept, englezul a promis ca 25 la sută din bani să fie donați bugetului local. Cu toate acestea, Consiliul din Newport a refuzat constant să elibereze autorizația de excavare în groapa de gunoi din cauza efectelor nocive (poluare) pe care acest lucru le-ar provoca. Groapa de gunoi conține peste 1,4 milioane de tone de deșeuri, dar păgubitul a spus că a restrâns locația hard disk-ului la o zonă ce conține aproximativ 100.000 de tone. Degeaba! Consiliul refuză să excaveze sute de mii de tone de gunoi în căutarea unui hard-disc. Acul în carul cu fân ar părea mai ușor de găsit. Enervat de refuz, englezul a anunțat că dă în judecată Consiliul Local din Newport pentru 495.314.800 de lire sterline, ca despăgubiri.

JOI, 21 NOIEMBRIE 2024
TRENUL ELECTRIC ȘI ELECTORAL S-A DEFECTAT LA O ZI DE LA INAUGURARE

”Lucrul bine făcut” rămâne o practică de prea multe ori inaccesibilă autoritățile românești. Cu cât mai marii zilei se făloșesc cu ctitoriile lor, cu atât erupe mai tare lucrul de mântuială și calitatea slabă din lucrări. După ce miercuri, premierul și ministrul transporturilor s-au lăfăit glorios în primul tren electric nou din România, joi ”super trenul” care leagă Bucureștiul de Brașov a refuzat să mai pornească. Motivul ține de o eroare apărută la computerul de bord, a precizat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Călătorii care au luat de bună propaganda oficialilor, au suflat în buze joi dimineața când ajunși în gară li s-a spus că trenul inaugurat cu doar o zi în urmă nu circulă. Deși pare ghinion, inaugurările de acest tip sunt un blazon pentru actuala guvernare. Prima amintire notabilă de acest gen este podul fantastic de la Brăila, care imediat după inaugurare a început să scârțâie din lipsă de buloane. Pe CFR, modelul Coradia Stream este primul tren furnizat de către firma producătoare Alstom Ferroviaria S.p.A. pentru transportul feroviar de pasageri din România. Oferă o capacitate de 351 de locuri. Prin construcţie, are o podea joasă, ceea ce asigură accesul facil pentru persoanele cu mobilitate redusă şi este apt să circule cu o viteză maximă de 160 km/h. Şi, foarte important, mentenanţa ramei electrice este asigurată de către firma producătoare Alstom, mai menţionează CFR Călători. În afară de faptul că nu funcționează, restul, după cum se vede, este la superlativ.

VINERI, 22 NOIEMBRIE 2024
TREI PE LOCUL DOI

Credința este că cu cât sunt făcută mai aproape de ziua alegerilor, cu atât sondajele de opinie au mai multă acuratețe privitor la rezultatul final real. Vineri, un sondaj AtlasIntel, a prezentat ultimul trend în intențiile de vot ale românilor. Două idei s-au impus din acest sondaj de ultim moment. Prima este că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, prinde sigur turul doi al alegerilor prezidențiale. Cu două zile înainte de ziua scrutinului, premierul Marcel Ciolacu conduce în continuare cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, cu un procent de 23,7% din intențiile de vot pentru turul întâi al alegerilor. A doua idee care-și face loc este că pe locul doi se anunță o luptă pe muchie de cuțit între candidații Nicolae Ciucă, George Simion și Elena Lasconi. Conform sondajului, Elena Lasconi înregistrează o intenție de vot de 17,8%, reușind să-l depășească în competiția pentru locul secund pe George Simion, care are 16,9%. Pe poziția a patra este Nicolae Ciucă (PNL), cotat la 14,3% în intenția de vot, urmat de independenții Călin Georgescu cu 8,1%, Mircea Geoană – 6,9%, Cristian Diaconesc – 6,2%. Vin, apoi, Kelemen Hunor – 2,9%, Cristian Terheș (PNCR) – 1%, Ludovic Orban (FD) – 0,8% (retras), Ana Birchall (independent) – 0,7%, Silviu Predoiu (PLAN) – 0,3%, Alexandra Păcuraru (ADN) și Sebastian Popescu (PNR), ambii cu 0,2%. Concluzia este că singurul interes electoral la turul întâi este legat de cine va juca finala prezidențială cu Marcel Ciolacu? Și, pentru cei care preferă condimente tari, cine va juca finala prezidențială cu Marcel Ciolacu și ar putea câștiga? Imprevizibile! Asta ar putea fi marca alegerilor prezidențiale din 2024. Sondajul AtlasIntel a fost realizat în perioada 20-22 noiembrie 2024, pe un eșantion de 1.692 de respondenți. Metodologia folosită a fost recrutarea digitală aleatorie, cercetarea având o marjă de eroare de ±2 procente și un nivel de încredere de 95%.

SÂMBĂTĂ, 23 NOIEMBRIE 2024
FINAL DE CAMPANIE ELECTORALĂ

Campania electorală la prezidențiale s-a încheiat sâmbătă dimineața la ora 07.00. Contextul este inedit, iar șerpăraiul politic al perioadei face dificil pentru alegători să ia o decizie. În primul rând, comparativ cu alți ani, ceea ce lipsește cu adevărat este rivalitatea reală, competiția evidentă dintre candidații cu partide relevante în spate. Manipularea a preluat controlul și tot ce pare de votat e rezultatul unei înțelegeri între partide. Cum ar veni, un vot dat lui Ciolacu, nu-i pică chiar rău lui Ciucă, și invers, atâta timp cât PSD și PNL rămân complice la guvernare. Pe urmă, ce mai opoziție la sistem face și Simion, dacă Ciolacu face pe dracu în patru, chiar în cinci, ca să-l ajute cu voturi? Șeful PSD aplică mecanicist scenariul din 2000, în speranța că lumea îl va vota masiv în turul 2 de frica lumii putiniste de violență și panglicării pe care o prizează Simion. Și cum de a ieșit ea, Lasconi să dea cu ferma de troli tocmai în Geoană, un candidat în cădere liberă, în loc să arunce rachete mediatice la vârf spre Ciolacu? Ca să fie președinte dna Lasconi, logic, ar fi trebuit să sape la candidatura celui din poll-position, nu în cea a unor loseri?! Toată etalarea asta de candidaturi la președinția României din acest an, pare o afacere de tip ”na-ți-o ție, dă-mi-o mie” negociată pe sub mână. Ca pronostic, tot ce se poate spune acum este că sigur în turul 2 intră candidatul PSD, Ciolacu! De aici încolo, totul este ruletă de Casino. Ciucă (ajutat la disperare de partid) și Lasconi sunt la procentaje apropiate, în marja de eroare. Geoană a rămas în urmă, pierzând procentaj în principal pe abilitatea lui nativă de a-și trage singur șuturi care-l umplu de ridicol. Ca observație privitor la ce urmează, prinde viață un trend posibil gata să primească botezul odată cu aceste alegeri. Dacă, ajutat de PSD-Ciolacu, Simion ajunge în turul 2, aceste alegeri ar putea marca intrarea PNL în insignifianță politică. Simion în turul 2 ar fi un imbold eficient pentru AUR la parlamentare. Nimeni nu poate garanta apoi că este imposibilă o alianță PSD – AUR la guvernare, dacă combinația asta asigură majoritatea parlamentară după alegeri. Ca reflexe cele două partide împărtășesc aproape totul. Pesediștii ar fi mai fericiți cu AUR decât sunt acum cu PNL. Dar, stați!, Ciolacu a promis că este exclusă această variantă. Să fim serioși! Cine a adus PSD la guvernare? În politică, vorba cuiva, nu există prietenii sau dușmănii eterne. Etern e doar interesul! Iohannis știe asta cel mai bine!

DUMINICĂ, 24 NOIEMBRIE 2024

FOTOGRAFIA SĂPTĂMÂNII

Opera de artă virală a lui Maurizio Cattelan, care implică o banană lipită cu bandă adezivă de un perete, a fost vândută la licitaţie cu 5,2 milioane de dolari, depăşind estimarea inițială între 1 şi 1,5 milioane de dolari. Banana expusă ar fi fost cumpărată cu 35 de cenţi în acea zi.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *